Spenótos lasagne
Katharosz módra 2014.03.26. 20:29

Nagyon finom, könnyű tavaszi étel, nálunk bevált csak ajánlani tudom.
Hozzávalók: 1 kg friss paraj, só, 1 mk szódabíkarbóna, 10 dkg vaj vagy margarin, őrölt bors, 4-5 gerezd fokhagyma, 25 dkg száraz lasagne tészta / 15 lap /.
- Sajtos besamelmártáshoz: 10 dkg vaj vagy margarin, 3 púpozott evk finomliszt, 1 liter tej, 1 kiskanál só, őrölt bors, reszelt szerecsendió, 15 dkg reszelt sajt.
- Szóráshoz: 10 dkg reszelt sajt.
- Tepsihez: 3 dkg vaj.
Készítése: Egy nagy fazékban vizet forralunk a sóval és a bónával. Amikor forr 2 percre beletesszük a megtisztított spenót leveleket, majd szűrőbe téve jól lecsepegtessük.
- Egy serpenyőbe felhevítjük a vajat, hozzáadjuk a lecsepegtetett spenótot, a zúzott fokhagymát, sót, borsot, jól átforgatjuk és kicsit hűlni hagyjuk.
- A tésztát forrásban lévő sós, olajos vízben 10 perc alatt megfőzzük, leöblítjük, majd papírtörlőn egyesével leitatjuk a nedvességet róla és a felhasználásig kissé olajos tálcára terítjük a tészta lapokat.
Mártás: egy edénybe felolvasztjuk a vajat, hozzáadjuk a lisztet és kevergetve átforgatjuk, de vigyázzunk nehogy oda kapjon.
- A tejet adagokban belekeverjük egy habverő segítségével, majd folyamatosan kevergetve pár perc alatt besűrítjük, alacsony hőfokon.
- Közben sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük.
- A tűzről levéve belekeverjük a reszelt sajtot is.
- Összeállítás: a tepsit vajjal kikenjük, belekenünk kb 3 evk mártást, ráterítünk 1 sor tészta lapot / nálam 3 db /, megkenjük egy adag mártással, beterítjük egy sor spenóttal, majd ismét tészta, mártás és spenót következik, amíg van hozzávalónk.
- Az alapanyagokat arányosan rakjuk az egyes rétegek között. A mártással úgy gazdálkodjunk, hogy a tetejére is jusson, a végén reszelt sajttal megszórjuk.
- Sütés 210 fokra fokra előmelegített sütőben kb. 30 - 35 percig. A sütőből kivéve kicsit állni hagyjuk, ha hűl szebben lehet szeletelni.
Nekem 5 sor lett ebből a mennyiségből, tehát a spenótot 4 felé, a mártást 5 felé osztottam el.
Forrás: egy régi Príma konyha magazin.
|