Finom egytálételnek is beillő leves.
Hozzávalók: 3 db sárgarépa, 2 db fehérrépa, 40 dkg zöldbab / fagyasztott is lehet /, 3-4 gerezd zúzott fohagyma, 1 csapott evk. só, fél kiskanál csípős paprikakrém, 3 evk olaj, 1 evk finomliszt, 1 csapott kiskanál pirospaprika, ételízesitőpor, kevés ecet, 4 db tojás, 1 - 1 dl tejföl és tejszín.
Készitése: a leveshez való zöldségaket megtisztísztitjuk, majd felkarikázzuk, fazékba tesszük a zöldbabbal együtt és felötjük kb 1,2 liter vízzel. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, füszerzzük : sóval, paprikakrémmel, és ételízesitővel ízlés szerint, majd felforraljuk, és lefedve puhára főzzük.
- Közben elkészitjük a rántást a 3 evk olajból és 1 evk lisztből, a tűzről lehúzzuk és mgszórjuk a pirospaprikával, kicsit hűlni hagyjuk, ha kihűlt 2 dl hideg vízzel kikeverjük, majd a forró levesből egy merőkanálnyival simára keverjük. Végül a leveshez adva jól kiforraljuk.
- A tejszínt és a tejfölt elkeverjük egy kevés levessel, majd ezzel dúsitjuk a levesünket., ecettel ízesitjük, ha szükséges utánna fűszerezzük.
- Éppen csak gyöngyözve forró ecetes vízben kifőzzük a tojásokat, óvatosan egyesével beleöntjük őket és egy kanál segítségével megigazgatjuk, 3 percig főzzűk. Ha kész ezzel tálaljuk a levest. |