Nagyon finom kalács, érdemes kipróbálni.
Hozzávalók: 34 dkg liszt, 5 dkg porcukor, 34 gr vaj vagy margarin, 34 gr tojássárgája / kb. 2 kisebb tojásé / , 2 dkg élesztő, 4 gr só, 165 ml langyos tej, 1 vaníliarúd kikapart belseje vagy 2 cs vaníliáscukor, 1 /2 citrom reszelt héja, 1 /2 narancs reszelt héja.
Készítése: egy kevés tejben keverjük el az élsztőt, tojássárgákat és a porcukrot. Majd az összes hozzávalóval együtt dagasszuk be simára. Ezután hagyjuk érni a tésztát 20 percig, majd gyúrjuk át és további 20 percig pihentetjük. A tésztát osszuk hatfelé, és gömbölyítsük fel a kisdarabokat. Rövid pihentetés után sodorjuk meg a szálakat, figyeljünk rá, hogy a szálak a végeik felé folyamatósan vékonyodjanak.. Fonjuk össze a szálakat tegyük egy sütőpapirral bélelt tepsibe,és kenjük le egész tojással majd 20 percig kelesztjük meleg gőzős helyen. Utánna szobahőmérsékleten pihentessük, míg meg nem szárad rajta a tojás. Ekkor kenjük le újra, és továbbra is hagyjuk szobahőmérsékleten pihenni, míg meg nem szárad rajta a tojás. Így összesen maximum 35 percet kelesztjük. 190 C fokos előmelegített gőzmentes sütőben 22 -23 perc alatt készre sütjük, ha nagyon pirulna a teteje fóliával letakarjuk.
Az eredeti recepben kicsit kevesebb cukor van 34 gr.
A receptet Farkas Vilmos oldalán találtam, és köszönet neki a videóért, mert végre megtanultam belőle a hatos fonást is. |