Krumpligombóc leves
2012.02.03. 23:48

Nagyon finom egytálételnek is beillő leves.
Hozzávalók: 3 - 4 db krumpli, 1 fej vöröshagyma, 3 db sárgarépa, 2 db fehérrépa, pár karika fűstölt kolbász, zeller levél, 1 - 1 paradicsom, és paprika, 2 gerezd fohagyma, só, bors, vegeta, kevés egész kömény / negyed mk.kanál /,egy kevés gulyáskrém, 1 / 4 evk. pirospaprika, zsir vagy olaj, 1 nagyobb tojás, liszt.
Készités: A krumplit megpucoljuk, majd kockára vágjuk és enyhén sós vízben puhára főzzűk. Annyi vízet öntsünk rá, hogy jócskán ellepje. Ha megfőtt kivesszük és krumplinyomon áttörjük, majd hűlni hagyjuk.
Közben, zsiradékon megdinszteljük az apróra vágott hagymát, hozzáadjuk a karikára vágott zöldségeket, a karikára vágott kolbászt, köményt és a pirospaprikát. Felöntjük azzal a lével amiben a krumpli főtt, ha szükséges kevés vízet adunk hozzá.
Fűszerezzük: zeller levéllel, paradicsom, paprika, zúzott fokhagyma, vegeta, só, bors, gulyáskrém.
Közben a kihűlt tört krumplihoz adjuk a tojást , sót és annyi lisztett hogy rugalmas, de ne kemény tésztát kapjunk. Kis gombócokat formálunk és az utolsó 10 percben a levesbe főzzük. Ha a gombócok feljönnek még pár percig főzzük, majd elzárjuk alatta a hőt. Tejfőllel tálaljuk.
|