Medvehagymás túrópogácsa
ahogy én készítem 2013.05.12. 20:46

A medvehagymától nagyon finom az íze, kissé langyosan a legjobb.
Hozzávalók: 2,5 dkg élesztő, 1 dl langyos tej, 1 mk cukor, 55 dkg finomliszt, 25 dkg margarin, 25 dkg tehéntúró, 1/2 evk só, 15 dkg tejföl, 2 db tojás, 10 dkg reszelni való sajt. kb 12 szál apróra vágott medvehagyma.
Készítése: Az élesztőt felfuttatjuk a cukros tejben. A lisztet elmorzsoljuk a margarinnal, majd a túróval, hozzákeverjük a sót. Ezután összegyúrjuk az élesztős tejjel, tejföllel, és a két tojássárgájával.
- Letakarva 20 percig pihenni hagyjuk, majd lisztezett felületen kinyújtjuk, megszórjuk a medvehagyma felével és összehajtjuk.
- Hajtogatás: a tészta harmadát behajtjuk a harmadáig, majd a harmadik harmadát ráhajtjuk, az igy kapott tésztát szintén háromba hajtjuk, letakarva tíz percig pihenni hagyjuk.
- Tíz perc múlva ismét kinyújtjuk, megszórjuk a maradék medvehagymával, és hajtogatjuk. Újabb tíz perc múlva újjnyi vastagra nyújtjuk, lekenjük a tojások fehérjével, reszelt sajttal megszórjuk, és ízlés szerint kockára vágjuk vagy pogácsaszaggatóval kiszúrjuk.
- Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, és 180 fokra előmelegített / légkeverés / sütőben kb 20 perc alatt megsütjük.
- Ebből a mennyiségből két nagy tepsivel lesz, nagyon kiadós.
|