Brokkolis batyu
Katharosz módra 2013.10.20. 19:43

Ezt az ősrégi kissé elfelejtett receptemet a családom kívánságára elővettem, mivel ez nagy kedvenc volt nálunk és bizony már az idejét sem tudom megmondani mikor készítettem utoljára. Csak ajánlani tudom, mert nagyon finom!
Hozzávalók: 1 cs réteslap / 6 db lap /, 50 dkg brokkoli, 2 db tojás, 2 dkg vaj, 2 dl tej, 1 csokor petrezselyem, 2 púpozott evk sima liszt, só, bors, késhegyni szódabikarbóna, kevés zsemlemorzsa, tálaláshoz: 2 dl tejföl.
Készítése: - A vajat habzásig hevítjük a liszttel, majd beleöntjük a tejet és állandó keverés közben sűrűre főzzük, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a finomra vágott petrezselymet és hűlni hagyjuk.
- Közben a tisztított brokkoli szárát kis kockákra vágjuk. a rózsáit kisebb darabokra szedjük.
- Majd enyhén sós és egy késhegynyi szódabikarbónás forrásban lévő vízbe rakjuk, az újra forrástól számítva pár perc alatt enyhén roppanósra főzzük.
- Leszűrjük és hideg vízzel le öblítjük, hűlni hagyjuk.
- A kihűlt tejmártást simára keverjük a tojásokkal és beleforgatjuk a szintén kihűlt brokkoli darabokat.
- Három réteslapot egymásra fektetünk egy kissé nedves konyharuhán, egy csíkban kevés zsemlemorzsával megszórjuk, majd ráhalmozzuk a fele brokkolis masszánkat., a két végét kissé behajtva feltekerjük.
- Ezután ízlés szerinti darabokra vágjuk és 170 - 180 fokra felhevített bő olajban megsütjük, papír törlőre szedve a felesleges olajat leitatjuk róla.
- A másik rúddal ugyan így járunk el.
- Tejföllel tálaljuk, köretnek is nagyon finom.
Tipp: csak akkor állítsuk össze a tekercseket, ha már kellően meleg az olaj. Én fritőzben sütöttem.
|