Máglyarakás
Katharosz módra 2013.11.16. 20:19

Egy tartalmas leves mellé egy kitűnő második fogás, lehet ez az ízletes édesség, nagyon kiadós tepsis különlegesség.
Hozzávalók: - 9 db zsömle, 1 liter tej, 5 db tojás, 10 dkg vaj, 1 evk vaníliás cukor, 2 kg alma, kb 10 dkg darált dió, kb 12 evk cukor / ízlés szerint /, egy kis üveg barack lekvár.
Készítése: - A tejet felforraljuk a vaníliás cukorral, 2 evk cukorral és 7 dkg vajjal, kicsit hűlni hagyjuk.
- Majd belekeverjük a tojások sárgáját egy habverő segítségével.
- Egy magas peremű tepsit kivajazunk, a zsömléket keresztben elvágjuk, majd kb ujjnyi vastagra szeleteljük.
- Egy szűrőkanállal kisebb adagokban a tojásos tejbe mártogatjuk a zsömle szeleteket, úgy, hogy ne ázzanak szét, majd a tepsibe rakosgatjuk.
- A lekvárból pacnikat teszünk a tetejére és egy kicsit elkenjük, bőven megszórjuk darált dióval, kb 8 evk cukorral, beborítjuk a meghámozott, felszeletelt almával, 2 - 3 evk cukorral és egy kevés vajdarabkával.
- Sütés 190 - 200 fokra előmelegített sütőben kb 1 óra, amíg az alma megpuhul rajta és egybeáll a tészta része.
- A tojások fehérjét kemény habbá verjük, közben 2 evk cukrot is hozzáadunk, majd óvatosan beleforgatunk 1 evk lekvárt is.
- A sütőből kivesszük a tepsit, rákenjük a tojáshabot, egy fogazott habkártyával csíkozzuk be.
- Visszatesszük a sütőbe pár percre, amíg egy kis színt kap, de vigyázzunk nehogy megkapja.
- Tálalás előtt kicsit hűlni hagyjuk.
Tepsi méret: 35 x 24 centiméteres le vehető oldalú.
|