Vágott vajas zsemle
Katharosz 2025.03.11. 19:46
HOZZÁVALÓK
- 60 dkg finomliszt
- 10 gr por élesztő
- 1 evk cukor
- 8 gr só
- 2 dl langyos tej
- 2 dl langyos víz
- 3 dkg olvasztott vaj
- 3 dkg fagyos vaj
KÉSZÍTÉSE
- A langyos tej és víz keverékében elkeverjük a cukrot, majd az élesztőt ezután belekeverjük a sót és az olvasztott, de langyos vajat.
- A tejes keverékhez hozzáadjuk az átszitált lisztet, majd egy villa segítségével kicsit átforgatjuk.
- Ezután egy dagasztógép segítségével közepesen puha tésztává dagasztjuk, ha szükséges lenne egy kevés lisztet adhatunk hozzá.
- A tésztánkat egy olajjal vékonyan kikent kelesztőtálba tesszük, letakarva 45 percig kelesztjük.
- A megkelt tésztánkat osszuk kilenc felé, zsemléket formázunk belőle, sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk egymástól kicsit távolabb.
- A zsemléket letakarva 25 percig pihentetjük, majd liszttel megszórjuk a tetejét ezután egy pengével bevágjuk a vágatokba egy kis szelet fagyos vajat teszünk.
- Közben a sütőt előmelegítjük 200 fokra , sütés kb 25 perc, a megsült zsemléket rácsra téve hűlni hagyjuk!
- Forrás: Net
|