Bécsi kocka
Katharosz módra 2013.10.05. 19:32

Ez a finom sütemény gyerekkorom óta a kedvencem, igaz elég ritkán jutok hozzá. De, most ráakadtam erre a receptre, így mától fogva amikor ráéhezek már készítem is. Egy süti értem!
Hozzávalók: - Tészta: 45 dkg finomliszt, 30 dkg margarin, 15 dkg porcukor, 1 nagy tojássárgája, 1 mk. sütőpor, 1 cs. vaníliás cukor, reszelt citromhéj.
- Krémhez: - 35 dkg darált dió, 10 dkg kristálycukor, 25 dkg vaj vagy margarin, 15 dkg porcukor, 2 cs. vaníliás cukor, 1 mk. őrölt fahéj, 2,5 dl forró víz, kb. 1 / 2 rum.
- Kenéshez: baracklekvár.
Készítése: - Tészta: a vajat összemorzsoljuk a lisztel, majd gyors mozdulatokkal hozzá dolgozzuk a többi hozzávalót is, majd hidegre tesszük.
- Krém: a diót leforrázzuk a vízzel, belekeverjük a kristálycukrot, fahéjat, és 1 cs vaníliás cukrot, majd hűlni hagyjuk.
- Közben a puha vajat a porcukrot és a vaníliás cukrot habosra keverjük, végül a teljesen kihűlt diót is adagonként hozzáadjuk, rummal ízesítjük és habosra keverjük. Hidegre tesszük.
- A tésztát ketté osztjuk és kinyújtjuk, kb 27 x 36 centiméter nagyságú lappá, én egy sütő papíron nyújtottam ki és azzal együtt tettem egy tepsi hátlapjára.
- Sütés kb. 180 fokra előmelegített sütőben kb 10 percig, amíg egy kis szint kap, ne szárítsuk ki!
- A sütőből kivéve a széleit egyenesre vágjuk, ezt csak melegen lehet, mert utána már törik.
- A másik lap széleit szintén levágjuk, valamint felkockázzuk ízlés szerint, pl. 5 x 5 vagy 6 x 6 cm.
- A kihűlt alsó lapot a sütőpapír segítségével óvatosan egy tálcára csúsztatjuk, vékonyan megkenjük a lekvárral, rákenjük a diós krémet majd ráhelyezzük a felkockázott lapot.
- Letakarva hidegre tesszük, hogy az ízek összeérjenek és a linzertészta is megpuhuljon egy kicsit.
- Érdemes a fogyasztás előtti napon elkészíteni.
- Porcukorral meghintve tálaljuk, a vágások mentén könnyen átvágjuk az alsó lapot is.
|