Receptek : Aranygaluska - vaníliasodóval |
Aranygaluska - vaníliasodóval
Katharosz módra 2014.01.02. 18:22

Ez egy nagyon régi kedvencem és most végre sort kerítettem rá és elkészítettem ezt a finomságot. Kiváló második fogás egy finom leves mellé.
Hozzávalók: kb 3,5 dl langyos tej, 50 dkg finomliszt, 3 dkg élesztő, 2 evk porcukor, 12 dkg olvasztott vaj, 1 mk só, 3 db tojássárgája, 1 citrom reszelt héja.
Szóráshoz: 15 dkg darált dió, 15 dkg cukor, kevés fahéj.
Kenéshez: 10 dkg olvasztott vaj.
Készítése: - 1,5 dl tejben,1 evk cukorral, kb 15 perc alatt megfuttatjuk az élesztőt.
- Egy mély tálban beleszórjuk a lisztet, közepébe egy mélyedést készítünk, beleöntjük az élesztős tejet, az olvasztott, de kihűlt vajat, só, reszelt citromhéjat és dagasztani kezdjük a tésztát.
- A maradék tejet elkeverjük a cukorral, de csak lassan adagolva adjuk hozzá, amint kezd egybe állni, egyesével beledagasztjuk a tojások sárgáját is.
- Akkor van kész a tésztánk, ha úgymond összeszedi magát.
- Ekkor olvasztott vajjal lekenjük és letakarva, 45 - 50 percig kelni hagyjuk.
- Egy tűzálló tálat kivajazunk.
- Ha megkelt, enyhén lisztezett felületen 1,5 vastagra nyújtjuk, majd az olvasztott vajba mártogatott kb 3 cm átmérőjű pogácsa szaggatóval kiszúrjuk.
- Mielőtt a tálba raknánk olvasztott vajba mártjuk a kis gömböket erre azért van szükség, hogy a sütés után könnyen szét váljanak egymástól a darabok.
- Ha megvagyunk egy sorral, lazán rakjuk, ne legyen túl szorosan, megszórjuk a cukros dióval, majd így folytatjuk amíg van tésztánk, a le eső darabokat is bele rakjuk.
- Ezután letakarva kb 30 percig pihentetjük.
- Sütés közepes kb 200 fokon, tűpróbáig, ha nagyon pirulna a teteje alufóliával lazán letakarjuk.
- Ha megsült kiborítjuk egy nagy tepsibe és szétfejtjük a tésztákat, ahogy engedi magát.
- Tálalás vaníliasodóval, recept itt.
Tipp: a dagasztást kenyérsütőgéppel végeztem.
|