Tejes-vajas kifli
Katharosz 2025.04.22. 20:28
HOZZÁVALÓK
- 35 dkg finomliszt + 1-2 evk
- 2,5 dl langyos tej + 2 evk
- 2,5 dkg élesztő
- 1 mk cukor
- 1 tk só
- 2,5 dkg olvasztott vaj
ELKÉSZÍTÉSE
- A langyos tejben egy mokkás kanál cukorral felfuttatjuk az élesztőt.
- Az átszitált lisztet elkeverjük a sóval, majd hozzáadjuk az élesztős tejet és az olvasztott de langyos vajat.
- Ezután egy dagasztógép segítségével bedagasztjuk, ha kicsit ragadna kevés lisztet adhatunk hozzá.
- A jól kidolgozott tésztát ketté osztjuk, gömbölyítjük, majd kb öt percre letakarva kicsit pihenni hagyjuk!
- Ha letelt az idő enyhén lisztezett felületen kb tányérnagyságúra nyújtjuk, négyfelé vágjuk, ezután egyesével tovább nyújtjuk és feltekerjük kifli formába őket. A másik gombóc tésztával is így járunk el.
- Az így kapott nyolc kiflit egy sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk egymástól kicsit távolabb, konyharuhával letakarva pihenni hagyjuk amíg a sütő bemelegszik!
- Közben a sütőt előmelegítjük 200 fokra, az aljába egy kis edénybe gőzképzéshez vizet rakunk.
Forrás: net
- A kifliket tejjel lekenjük, majd kb 25 perc alatt megsütjük, ha kisültek rácsra téve hűlni hagyjuk!
|