Tárkonyos húsgombócleves
Katharosz módra 2011.10.25. 00:48
Ízletes, finom laktató leves akár egy Máglyarakás vagy palacsinta mellé kitűnő.
Hozzávalók : 50 dkg csirkemell vagy comb filé. 1 db zsemle, 1 db tojás, 1 csapott kiskanál só, bors, 1 közepes fej vöröshagyma, 4 evk olaj, 2 db zsenge petrezselyemgyökér, 3 db zsenge sárgarépa, 1 db karalábé, fél zeller, 20 zöldbab, 1 evk finom liszt, 1 kiskanál pirospaprika, 1 evk ételízesitőpor, 1 kikanál tárkonylevél,/ ha nincs friss, száritott is jó, ízlés szerint /,tárkony ecet,1 dl tejföl, 1 dl tejszín.
Készités : - A húst ledaráljuk, a hideg vízbe áztatott és kinyomkodott zsemlével együtt, majd hozzáadjuk a tojást, és fűszerezzük. Állni hagyjuk.
- A vöröshagymát finomra vágjuk, és az olajon kis lángon párolni kezdjük.
- A zöldségeket megtisztítjuk, és kisujjnyi hasábokra vágjuk, majd a hagymára dobjuk, és nagy lángon 2-3 percig piritjuk.
- Ezután meghintjük a liszttel és a pirospaprikával, és kb 1 percig kevergetjük, majd felöntjük kb. 2 liter vízzel, fűszerezzük, hozzáadjuk a babot, és felforraljuk, majd lassú tűzön főzni kezdjük.
- Közben a húsos masszából apró gombócokat formálunk, és ezt is a leveshez adjuk.
- Kis lángon készre főzzük, végül hozzáadjuk az 1 - 1 dl tejföl- tejszín keverékét, jól kiforraljuk, és tárkonyecettel ízesítjük.
|