Dióalagút
Katharosz módra 2014.09.28. 17:52

Régóta kipróbálásra várt ez a habkönnyű finom sütemény, ünnepi alkalomra is kiváló!
Hozzávalók: Piskóta: 4 tojás, 8 dkg cukor, 6 dkg finomliszt, 6 dkg darált dió, csípet só, késhegynyi sütőpor.
Töltelék: 15 dkg dió, 4 dl tej, 2 tojás,1 csomag vaníliás pudingpor, 14 dkg cukor, 0.5 dl rum, 4 dl tejszín, 2 dkg zselatinpor.
Díszítéshez: 2 dl tejszín, 5 dkg étcsokoládé, dió.
Készítése: Piskóta: a tojások sárgáját a cukor egyharmadával habosra keverjük, a tojások fehérjét a maradék cukorral és egy csípet sóval kemény habbá verjük.
- A darált diót, lisztet és a sütőport összeforgatjuk.
- A kétféle habot óvatosan egybeforgatjuk, közben adagokban a diós lisztet is hozzáadjuk, majd egy sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk.
- Sütés 180 fokon kb 15-20 percig.
- Egy őzgerinc formát folpackkal kibélelünk.
- A kihűlt piskótából levágjuk az őzgerinc méretét amivel majd kibéleljük a formát, és egy széles csíkot ezzel fedjük, majd be.
- Töltelék: a diót száraz serpenyőbe megpirítjuk, majd megdaráljuk.
- Simára keverjük a tojásokat a cukorral, pudingporral és a tejjel, ezután folyamatos keverés mellett sűrűre főzzük.
- A tűzről levéve belekeverjük a diót és a rumot, hűlni hagyjuk.
- A tejszínt kemény habbá verjük, a zselatint 1 dl hideg vízben áztatjuk majd feloldjuk.
- Ezután a diós krémbe forgatjuk és egy rövid időre betesszük a mélyhűtőbe, amikor kezd kötni óvatosan beleforgatjuk a felvert tejszínhabot.
- Ezután megtöltjük a tésztával bélelt őzgerincet, tetejét beborítjuk a piskóta csíkkal, ráhajtjuk a folpackkot és hidegre tesszük, a krémből pár kanálnyit tegyünk el a díszítéshez.
- A felezett dió darabokat olvadt csokiba mártjuk és dermedni hagyjuk.
- A tejszínt kemény habbá verjük, vaníliás cukorral ízesítjük.
- Az őzgerincet egy tálcára borítjuk, bekenjük a diós krémmel, majd tejszínnel és dióval díszítjük.
Forrás: egy régi süteményes könyvem.
Tesiméret: 35 x 37 cm
|