
Igazán egyszerű elkésziteni és nagyon finom, ha egyszer kipróbálod többé szóba sem jöhet a készen vett májgombóc.
Hozzávalók : 1 nagy fej vöröshagyma, 1 nagy csokor petrezselyem, 2 db sárgarépa, 2 db fehérrépa, 4 evk olaj, 1 evk ételízesitő por, só, bors, pirosarany
Májgobóc : 1 db szikkadt zsemle, 20 dkg csirkemáj + a szive kb.30 dkg lesz, 1 db tojás, 2 - 2 evk finom liszt és zsemlemorzsa, só, bors, majoranna ízlés szerint.
Készités : A zöldségeket megtisztitjuk, és félkarikára vágjuk, a hagyát és a petrezselymet finomra apritjuk. Egy fazékban az olajon először a hagymát, majd a petrezselymet is megfuttatjuk, és egy jó evőkanálnyit kiveszünk belőlle a májgombóchoz. A maradékhoz adjuk a zöldségeket és kevergetve kicsit megpiritjuk 1-2 perc alatt, vigyázva nehogy megégjen. Majd 1,5 liter vízzel felöntjük, hozzáadjuk a fűszreket, és felforraljuk, és lassú tűzön puhára főzzük. Ezután egy teáskanállal beleszaggatjuk a májgombócot, és kb 4 -5 perc alatt megfőzzük. / szép nagyra nőnek a levesben /
Májgombóc : a zsemlét beáztatjuk, kicsavarjuk, és a májjal - szívvel eggyüt ledaráljuk.Hozzáadjuk a tojást, lisztett, zsemlemorzsát, a hagymás- petrezselymet, fűszereket, összedolgozzuk, ha túl lágy lenne zsemlemorzsát adunk hozzá még. Hűtőben kicsit pihentetjük. Mielőtt a leveshez kezdenék ezt csinálom meg. |