Trifle
Katharosz módra 2013.08.11. 22:18

Ez egy híres angol desszert, amit kedvünk szerint variálhatunk. Csupán a rétegezési sorrend amit követnünk kell.
Hozzávalók: - Piskóta: 15 dkg finomliszt, 10 dkg keserű csokoládé, 30 dkg cukkini, 15 dkg porcukor, 2 csomag vaníliás cukor, 2 db tojás, 1,5 dl olaj, 1 cs. sütőpor, 1 kávés kanál szódabikarbóna, 1 mk só, reszelt citromhéj.
- Vaníliás krém: 6 dl tej, 3 dl habtejszín, 6 tojássárgája, 15 dkg cukor, 6 teáskanál étkezési keményitő, 1 tk vanília aroma.
- 50 dkg szeder és áfonya vegyesen / nálam 30 + 20 az arány /, ízlés szerinti gyümölccsel , 4 - 5 evk rum, kb fél üveg erdei gyümölcs lekvár, 2 - 3 evk vörös bor,4 dl tejszín, 2 cs vaníliás cukor.
Készítése: Piskóta: a csokoládét gőz felett felolvasztjuk, és hűlni hagyjuk. A cukkinit nagy lyukú reszelőn lereszeljük.
- A lisztet elkeverjük egy tálban a sütőporral, szódabikarbónával, sóval és a citromhéjjal.
- Egy másik tálban a tojásokat habosra keverjük a kétféle cukorral, majd az olajjal és a langyos csokival simára dolgozzuk.
- A lisztes keveréket fokozatosan hozzáadjuk, végül a " kicsit " kinyomkodott cukkinit is beledolgozzuk.
- Egy sütőformát kibélelünk sütőpapírral, majd belesimítjuk a masszát. Én egy kerek 26 cm átmérőjű torta formát használtam.
- Sütés: 160 - 180 fokra előmelegített sütőben kb 30 - 35 percig, tűpróba. Hűlni hagyjuk egy kicsit a formában, majd egy rácsra téve teljesen kihűtjük.
- Krém: A tojások sárgáját habosra keverjük a cukorral, 1 dl tejjel, a vanília kivonattal majd a keményítővel,
- A többi tejet felforraljuk a tejszínnel együtt, majd a tűzről levesszük és folyamatosan kevergetve a tojásos keverékhez adjuk., vissza öntjük a főzőedénybe, tűzre tesszük és egész kis lángon folyamatos keverés mellett besűrítjük. Forrnia már nem szabad!!! Langyosra hűtjük!
- A lekvárt kissé felfőzzük a borral és lehűtjük.
- Összeállítás: Egy mély átlátszó tál aljába egy sor kockára vágott piskóta, ezt meglocsoljuk rummal, megkenjük a lekvárral, megszórjuk gyümölccsel, rákanalazzuk a fele vanília krémet, majd a következő sort ugyan így rétegezzük, a tetején a krém lesz.
- Egy éjszakára hidegre tesszük, hogy az ízek jól összeérjenek. Másnap a vaníliás cukorral felverjük a tejszínt, és a tetejére kenjük, gyümölccsel díszítjük.
- Tipp: könnyebb felverni a tejszínt ha a tálat előtte kb 15 - 20 percre a mélyhűtőbe rakjuk, persze a tejszínt is hidegen tároljuk.
- Tipp: a piskótát ízlés szerint variálhatjuk, lehet sárga, babapiskóta, stb.
- Ezt a piskótát, most próbáltam ki nagyon finom szaftos lesz a cukkinitől, a receptet Gizi oldalán találtam.
|