Charlotte torta eperrel
Katharosz módra 2014.05.04. 18:49

Ez egy nagyon finom ünnepi torta és a látszat ellenére nem bonyolult az elkészítése. Én anyák napjára készítettem el, bátran próbáljátok ki. A gyümölcsöt ízlés és szezon szerint variálhatjuk benne.
Hozzávalók: Piskóta: 7 db tojás, 7 evk cukor, 7 evk finomliszt, csípet sütőpor, 1 üveg eper lekvár.
Krém: 2,5 dl tejföl, 25 dkg maskarpone, 2,5 dl tejszín, 12 dkg cukor, 30 dkg eper, 1,5 dkg étkezési zselatin.
Diszítéshez: 2 dl tejszín, 1 evk vaníliás cukor, 12 szem eper, 1 csomag szintelen tortazselé.
Készítése: Piskóta: a tojások sárgáját habosra keverjük a cukor egyharmadával, a maradék cukorral kemény habbá verjük a tojások fehérjét.
- Majd a kétféle habot egy fakanállal óvatosan egybeforgatjuk, közben kanalanként a sütőporos liszttel is hozzáadjuk.
- A piskóta hab nagyobb részét egy sütőpapírral bélelt 40 x 37 cm tepsibe simítjuk.
- Sütés 180 fokra előmelegített sütőben kb 15 - 18 perc alatt, ez sütő függő.
- A sütés első harmadában ne nyitogassuk a sütő ajtaját, mert össze esik a piskótánk, de vigyázzunk ne szárítsuk ki!
- Ha megsült egy porcukorral meghintett konyharuhára borítjuk és lehúzzuk róla a papírt, majd feltekerjük és így hagyjuk kihűlni.
- A maradék piskóta habot egy sütőpapíros tepsibe simítjuk 22 cm átmérőjű kör alakban, majd az előbb leírt módon megsütjük.
- Közben a kihűlt piskótát megkenjük a lekvárral, feltekerjük és legalább 1 órát állni hagyjuk, hogy a lekvárral jól egybe álljon.
- Egy 22 cm átmérőjű mély tálat folpackkal kibélelünk úgy, hogy bőven túl lógjon a tál peremén.
Krém: 15 dkg megmosott epret pürésítünk és egy szűrőn átszűrjük a magokat.
- Kikeverjük a tejfölt, cukrot és a mascarponét, majd hozzáadjuk az eper pépet és simára keverjük.
- A jól lehűtött tejszínt kemény habbá verjük és a tejfölös masszába forgatjuk.
- A zselatint a leírás szerint elkészítjük, kissé hűlni hagyjuk, majd vékony sugárban a tejszínes krémbe forgatjuk.
- Ezután az apró darabokra vágott 15 dkg epret szintén hozzá keverjük.
Összeállítás: a vékonyan felszeletelt piskóta tekerccsel kibéleljük a tálat, beleöntjük az epres krémet, befedjük a piskóta körrel, betakarjuk, és egy éjszakára hidegre tesszük.
- Másnap óvatosan egy süteményes tálcára borítjuk, tortazselével átfényezzük, felvert tejszínnel és eper szemekkel díszítjük.
|