Nagyon finom ízletes és különleges kalácsot kapunk. A sütőtöktől gyönyörű szép sárga lesz a szine.
Hozzávalók: Tészta: 50 dkg finomliszt, 20 dkg sütőtök tisztán mérve / főtt vagy sült /, 10 dkg porcukor, 7 dkg olvasztott vaj vagy margarin, 2,5 dkg élesztő, 1db tojássárgája, csipet só, 2 - 2,5 dl tej.
- Kenéshez: 1 db tojássárgája, kevés tej.
- Szóráshoz: durvára vágott dió - kristálycukorral elkeverve, jégcukor stb. ízlés szeint.
Készítése: A meglangyosított tejben feloldjuk a cukrot, majd felfúttatjuk az élesztőt. A liszthez adjuk a tojássárgáját, sót, sütőtökőt, az élsztős tejet lassan adagolva, végül az olvasztott, de lagyosra hűlt vajat is és tésztát dagasztunk. Akkor jó ha az egész egybeáll, és szép sima a tésztánk, szükség esetén kevés lisztet adunk hozzá. Én a dagasztási müveletet a kenyérsütő gépemmel végeztem úgy, hogy mindent beleraktam, de a vajat itt is egy kicsit később adtam hozzá.
- Nekem 2 dl tej elegendő, volt bele.
- Ezután letakarva langyos helyen a duplájára kelesztjük, majd lisztezett felületen kicsit átgyúrjuk, és 12 részre osztjuk / én mérlegen kimértem, hogy egyformák legyenek / kb. 9 dkg / db. Egyenként gömbölyítjük őket, majd kb. 32 centis szálakra sodorjuk, és csigaformába tekerjük.
- Egy sütőpapirral bélelt tepsibe rakjuk kicsit távolabb egymástól a feltekert briósokat, majd a tejes-tojással lekenjük. Ezután 20 percig pihentetjük, majd ismét lekenjük és cukros-dióval megszórjuk.
- Sütés: kb 180-190 fokra előmelegitett sütőben 20-25 perc, vigyázzunk, hogy ne égjenek meg, szép fényesek legyenek. |