Az almától nagyon finom könnyű lesz az állaga.
Hozzávalók: kb. 60 dkg simaliszt, 50 dkg alma, 2,5 dkg élesztő, kb. 2 dl langyos tej, 2 db tojás, 5 dkg olvasztott vaj, 1 evk tejföl, 3 evk porcukor, csipet só, 1 citrom reszelt héja.
Készítése: A meghámozott almákat lereszeljük, kicsit állni hagyjuk, majd a levét kinyomkodjuk. 1 dl langyos tejben , 1 evk porcukrot elkeverünk, majd belemorzsoljuk az élesztőt, és felfuttatjuk.
- Ezután a hozzávalókból tésztát dagasztunk, a tejet fokozatósan adagoljuk hozzá, kissé lágynak tünhet a tészta, de ilyennek kell lennie. Majd letakarva meleg helyen a duplájára kelesztjük.
- Ha megkelt lisztezett felületre borítjuk, és átgyúrjuk, majd ujnyi vastagságúra nyújtjuk, kb 6 centi átmérőjű köröket szaggatunk belőle.
- Ezután letakarva kb fél órát kelesztjük. Sütés mérsékelten forró bő olajban, az első olalon kb 1,30 percig, ekkor fedő alatt, majd átfordítva fedő nélkül a másik oldalát is megsütjük. Papírtörlőn leitatjuk a felesleges olajat.
- fahéjas porcukorral meghíntve, vaníliasodóval tálaljuk.
- Tipp: én a dagasztást kenyérsütőgéppel végesztem, úgy egy kicsit könnyebb. |