Pozsonyi kocka
ahogy én készitem 2012.04.23. 23:54
Nagyon finom kiadós, egy leves mellé kitütő második fogás.
Hozzávalók: 40 dkg nagykockatészta, 1 kiskanál só, 8 dkg margarin, 5 db tojás, 9 evk kristálycukor, 2 cs vaníliás cukor, 2,5 dl tejföl, 1 cirom reszelt héja, 10 dkg darált mák, mazsola ízlés szerint, kb 7 - 8 evk baracklekvár, a tepsihez vaj, és zsemlemorzsa.
Készitése: a tésztát sós forrásban lévő vízben kifőzzük, és hideg vízzel leöblítjük. A margarint / vaj / , a tojások sárgájával, és 6 evk cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a tejfölt, citromhéjat és ezzel is simára keverjük. Beleforgatjuk a lecsepegtetett tésztát. Végül a tojások fehérjét a vaníliás cukorral kemény habbá verjük, majd óvatosan ezt is belekeverjük.
- Egy kb 25 x 20 centis tűzálló tálat kivajazunk, morzsával megszórjuk, és belesimítjuk a tészta egyharmadát, megszórjuk a cukorral elkevert mákkal, és ízlés szerint a meleg vízbe áztatott és lecsepegtetett mazsolával. Következő réteg egyharmad tészta, ezt megkenjük baracklekvárral, és befedjük a maradék tésztával.
- Sütés előmelegített sütőben jó közepes lánggal kb 190 fokon, légkeveréses 170 fokon, 50- 60 percig. Porcukorral meghintve tálaljuk.
|