Halászlé
ahogy a Férjem készíti 2012.12.16. 18:49
Így az ünnepi tervezgetésben biztos, hogy sok család asztalára kerül ilyenkor halászlé, habár az év bármelyik napján megtehetjük ezt. Ezért gondoltam, hogy meg osztom a családi receptünket. Nálunk ez a Férjem specialitása a kezdetek óta, természetesen a hal pucolással együtt!
A halászléhez elég egy 1-1,5 kg ponty, amennyiben rántott halat is szeretnénk enni vegyünk egy 2,5 kg-os pontyot.
Hozzávalók: 1-1,5 kg élőponty, valamint az alapléhez 2-3 kárász vagy keszeg, 6 db halászlékocka, 1 fej hagyma, 1db közepes burgonya, 1 db zöldpaprika, 1 db paradicsom, só, bors, őröltpaparika, pirosarany, ketchup.
Készítés: a megtisztított és darabolt halakat besózzuk, külön válasszuk a passzírozni kívánt szeleteket /fej, farok, egyéb halak/.
- Felteszünk kb. 2 l vizet a tűzre, semmiféle egyéb zsiradékot nem használunk!
- A halászlékockákat, félbevágott paprikát, paradicsomot, valamint a kockákra vágott hagymát és burgonyát a vízbe tesszük, ízesítjük 2-3 csipet borssal, 1-1 evőkanál piros arannyal és ketchuppal. Kb. 15 perc forrás után beletesszük a passzírozásra szánt haldarabokat,
- 30 percig forraljuk.
- Az alaplevet levesszük a tűzről és miután feljött a zsiradék a víz tetejére rászórjuk az őrölt pirospaprikát, vissza helyezzük a tüzre és átforraljuk.
- Ezután az alaplevet átpaszírozzuk /tésztaszűrőn/.
- Ismét tűzre tesszük, forrás közben beletesszük a halszeleteket és a belsőségeket /halikra, haltej/, egyet rottyan /5-10 perc/ és kész.
- Bográcsban az eljárás ugyan ez, de természetesen az, az igazi!!!
Erős paprikát egyedileg a tálalásnál kínáljuk.
|