Karamellás-fahéjas kocka
ahogy én készítem 2013.05.05. 23:26
Finom krémes sütemény, nálunk kedvenc lett!
Hozzávalók: Tészta: 5 db tojás, 15 dkg cukor, 16 dkg simaliszt, 1 cs sütőpor, 3 dkg kakaópor, csipet só, 3 evk víz.
- Krém: 2 tojássárgája, 7 dkg simaliszt, 4 dl tej, 15 dkg cukor, csipet fahéj, 2,5 dl tejszín vagy hullala, + 1 evk cukor, 5 dkg vaj,1 evk víz.
- Tetejére: 2,5 dl tejszín vagy hullala, 1 evk cukor, 1 cs. vaníliás cukor, 5 dkg csoki, 1 kk olaj.
- Készítése: tészta: a tojások fehérjét 7 dkg cukorral kemény habbá verjük. A tojások sárgáját 8 dkg cukorral és 3 evk vízzel habosra keverjük.
- A lisztet elkeverjük a sütőporral, sóval, és a kakaóporral.
- A kétféle tojáshabot óvatosan egymásba forgatjuk, majd a lisztes keveréket is.
- Egy 24 x 34 centiméteres tepsit sütőpapírral kibélelünk, belesimítjuk a masszát, és megsütjük. 160 fokra előmelegített sütőben kb. 20 - 25 perc alatt.
- Ha megsült hülni hagyjuk, majd lapjában kettévágjuk,
- Krém: A tojások sárgáját, a liszttel és a tejjel simára keverjük. A 15 dkg cukrot és 1 evk vízet karamellizálunk. Majd a tűzről lehúzva egy csipet fahéjat adunk hozzá és felengedjük a tejes keverékkel, a tűzre visszatéve folytonos keverés mellett besűrítjük.
- A tűzről levéve hűlni hagyjuk, ha langyosra hült belekeverünk 5 dkg vajat. A hullalát keményre verjük, 1 evk cukorral ízesítjük, és a karamellás krémbe forgatjuk.
- A tészta alját egy tálcára tesszük, rákenjük a krémet, végül befedjük a másik tésztalappal.
- A tetejéhez felverünk 2,5 dl hullalát, hozzáadunk 1 evk cukrot, és 1 cs vaníliás cukrot, majd a tésztára kenjük.
- A csokit és az olajat vízgőz felett megolvasztjuk, majd a hab tetejére csurgatjuk, tetszés szerint.
- Hidegre tesszük, hogy az ízek jól összeérjenek. Én Hullalát használtam, mert nem esik össze másnapra sem.
Forrás: Nosalty
|