Diócska
Katharosz módra 2013.12.26. 20:29

Kissé pepecselős az elkészítése, de mivel nagyon finom mindenképpen megéri a fáradozást. A dió kedvelőknek nem szabad kihagyni!
Hozzávalók: Tészta: - 30 dkg liszt, 25 dkg margarin, 10 dkg darált dió, 20 dkg porcukor, 1 db tojás, 1 mk őrölt fahéj, késhegynyi szódabikarbóna, csípet só.
Krém: - 20 dkg darált dió, 7 dkg kristálycukor, 7 ml tej, 20 dkg vaj vagy margarin, 13 dkg porcukor, 1 cs vaníliás cukor, rum.
Forgatáshoz: porcukor, őrölt fahéj.
Kenéshez: 5 dkg olvasztott margarin.
Készítése: A tésztához a lisztet elmorzsoljuk a vajjal, majd a többi hozzávalóval összegyúrjuk, elég ragacsos tésztát kapunk, ezután hidegre tesszük, hogy könnyebb legyen vele bánni.
- A krémhez felforraljuk a tejet a kristálycukrot, majd a dióval felfőzzük és hűlni hagyjuk.
- A puha vajat habosra keverjük a porcukorral és a vaníliás cukorral, majd a teljesen kihűlt dióval habosra keverjük, ízlés szerint rummal ízesítjük, Hidegre tesszük.
- A dió formákat olvasztott vajjal kikenjük és belenyomkodjuk a tésztát / kb 8-9 g / úgy, hogy az oldalát is kitöltse, a formákat sütőlemezre tesszük.
- Sütés 180 fokon kb 8 - 9 percig, majd a formából kiszedve rácsra tesszük amíg kihűl.
- Ezután megkenjük krémmel a kihűlt tésztákat és összeborítjuk egy sima tésztával, végül fahéjas porcukorba forgatjuk.
- Egy jól záródó dobozba hidegre tesszük, hogy összeérjen és megpuhuljon.
|