Gundel - palacsinta
Katharosz módra 2014.03.15. 20:52

Úgy gondolom ez a méltán híres palacsinta recept sokak nagy kedvence a mai napig is.
Hozzávalók: 12 db palacsinta, 5 dkg vaj, 0,5 dl rum - mazsola áztatásához.
Töltelék: 20 dkg darált dió, 4 dkg mazsola, 2 dkg cukrozott narancshéj vagy reszelt narancshéj, 1 dl tejszín, kb 0,5 dl tej,12 dkg cukor, 2 cs. vaníliás cukor, őrölt fahéj.
Csokoládémártáshoz: 3 dl tej, 2 cs vaníliás cukor, 11 dkg cukor, 10 dkg 60% étcsokoládé, 1,5 dl tejszín, 0,5 dl rum, 3 tojássárgája, 5 dkg kakaópor, 15 gramm liszt.
Készítése: - Töltelék: elkeverjük a diót, cukrot, vaníliát, fahéjat, a vékonyra szelt cukrozott narancshéjjal.
- A tejszínt és a tejet felforraljuk hozzáadjuk a diós keveréket, a leszűrt mazsolát, majd kevergetve 1-2 percig főzzük, ha szükséges kevés tejet adunk még hozzá, hűlni hagyjuk.
Csokoládémártás: - 8 dkg cukrot, a kakaóport, a lisztet, 0,5 dl hideg tejet és a tojások sárgáját egy habverővel simára keverjük.
- A darabokra tördelt csokoládét gőz felett megolvasztjuk, majd az előbbiekhez keverjük.
- Közben a maradék 2,5 dl tejet felforraljuk a 3 dkg cukorral és a két csomag csomag vaníliával, ezután egy habverő segítségével lassan adagolva a forrásban lévő tejhez adjuk, folyamatos keverés mellett.
- Egy kis ideig alacsony hőfokon tovább keverjük, de vigyázzunk NE FORRALJUK fel, a tűzről levéve egy rövid ideig tovább keverjük. Hozzáadjuk a rumot.
- Majd adagokban belekeverjük az időközben kemény habbá vert tejszínt.
- A tejszínt könnyebb felverni, ha jól le van hűtve és a tál is amiben felverjük.
- A tálat érdemes előtte mélyhűtőbe tenni, így biztos a siker.
Tálalás: a palacsintákat megkenjük a diós töltelékkel, háromszögre hajtjuk, majd egy serpenyőbe a felmelegített vajban mindkét oldalán kissé megpirítjuk, ezután tányérra rendezzük.
A csokoládé mártással leöntve tálaljuk. Az eredeti recept szerint a dió is tartalmaz rumot, de én kihagytam belőle.
Forrás: egy régi Vidék íze magazin.
Palacsinta készítése a receptjeim között!
|