Nagyon finom, nem túl édes, érdemes kipróbálni, nálunk bevált.
Hozzávalók: omlós tésztához: 5 dkg cukor, 10 dkg vaj, 15 dkg finomliszt, 1 tojássárgája, fél citrom reszelt héja.
Piskótához: 2 db tojás, 2 csapott evk. cukor, 2 evk. finomliszt, 1 kiskanál kakaópor.
Töltelék: 8 dkg mazsola, 30 dkg tehéntúró, fél citrom reszelt héja, 2-3 evk porcukor, 1 cs. vaniliás cukor, 1 púpozott evk. zselatinpor, 5 dl habtejszín.
Megkenéshez: 2 púpozott evk. baracklekvár.
Díszítéshez: 1 kiskanál zselatinpor, 3 dl tejszín, néhány citromkarika, 5 - 5 dkg pörkölt mogyoró és étcsokoládé.
Készitése: az omlós tésztához valókat gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, hűtőszekrényben fél órán át pihentetjük. Ezalat elkészitjük a piskótát: a tojások sárgáját a cukor egyharmadával fehéredésig keverjük. A tojásfehérjét a többi cukorral kemény habbá verjük. A lisztet a kakaóporral összekeverjük. A kétféle tojásos masszát laza mozdulatokkal egymásba forgatjuk, közben a kakaós lisztet is beleszórjuk. Egy tepsit sütőpapirral kibélelünk, és egy 24 centi átmérőjű tortakarikát ráteszünk és körberajzoljuk. A piskótamasszát a közepére tesszük, majd egyenletesen a kör nagyságának megfelelően szétkenjük. Előmelegitett sütőben, közepes lánggal 180 fokon, légkeveréses sütőben 165 fokon kb. 15 percig sütjük. A papirt még forrón lehúzzuk róla, és a tésztát a tortakarikával kiszúrjuk, igy leesik a túlfolyt rész.. Az omlós tésztát ugyancsak kör alakúra lapítjuk, változatlan lánggal kb. 18 percig sütjük, még melegen kiszúrjuk.
A töltelékhez a mazsolát annyi vízben, amennyi ellepi, felforraljuk, levében hűlni hagyjuk, végül jól lecsöpögtetjük. A túrót a citromhéjjal, porcukorral, vaniliáscukorral jól elkeverjük, hozzáadjuk a mazsolát. A zselatint 1 dl hideg vízben néhány percig duzzasztjuk, utánna kevergetve addig melegitjük, amig föloldódik. Kissé hűlni hagyjuk, ez alatt a tejszínt kemény habbá verjük, majd a túrókrémbe forgatjuk óvatosan, végül az olvasztott zselatint is belecsorgatjuk.
Összeállitás: az omlós tésztát a tortakarikába tesszük egy tálcán, megkenjük a lekvárral. A tútókrém felét rásimítjuk, ráfektetjük a kakaós piskótalapot, rákenjük a maradék túrós krémet és elsimitjuk. Hűtőszekrényben legalább 3 órán át dermesztjük, utánna forró vízbe mártott késsel körbevágjuk és leemeljük a formát róla.
Diszités: a zselatint fél dl vízben föloldjuk, majd a kemény habbá vert tejszínbe csorgatjuk. A felével körbekenjük a torta oldalát és tetejét, a többit habzsákba tesszük és feldiszitjük vele a tortát. Citromcikkekkel diszitjük, a mogyorót és a csokoládét durvára törjük, és körbetapaszjuk vele a torta oldalát, és diszitjük a tetjét is. A tejszínt ízlés szerint cukrozhatjuk. |