Ezt a finom süteményt nagyon régóta készítem, kicsit babrás az elkészítése, de a végeredmény kárpótol.
Hozzávalók: Piskóta:
6 db tojás, 39 dkg porcukor, 39 dkg rétesliszt,15 ek víz (meleg),10 ek napraforgó olaj,1 csomag sütőpor. 2 ek cukrozatlan kakaópor, 1 ek víz (meleg), 2 dkg vaj (formához),1 csapott ek liszt (formához)
- Krém: 1 tasak puncs pudingpor, 2 dl tej, 25 dkg margarin, 20 dkg porcukor, 0.5 dl rum
- Máz: 5 ek cukrozatlan kakaópor, 5 ek cukor, 5 evőkanál víz, 10 dkg vaj (fagyos)
Készítése: Alaposan kikeverjük a tojások sárgáját a porcukorral, majd apránként adunk hozzá 15 evk. meleg vizet, 10 evk. olajat és a sütőporral elkevert liszttel.
- Végül a tojások keményre vert habját óvatosan beleforgatjuk. Kétfelé osztjuk a tésztát az egyik felébe 2 evk kakaóport és még 1 evk meleg vizet keverünk.
- Majd két darab zsírozott, lisztezett őzgerinc formába töltjük és megsütjük. Forró sütőbe rakjuk, de sülés közben mérsékeljük a hőt, tűpróba. Ha megsült rácsra borítjuk, és megvárjuk amíg kihűl.
- A puncs vagy eper ízű pudingport felfőzünk a tejjel, majd kihűtjük. Közben a puha margarint kikeverjük a porcukorral hozzáadjuk a kihűlt pudingot, jól elkeverjük benne, rummal ízesítjük. Tipp: robotgéppel könnyen tudjuk habosra keverni.
- Összeállítás: ujjnyi vastag szeletekre vágjuk és egy tálcán úgy rakjuk össze, hogy egy sárga szelet tésztát bőven megkenünk a krémmel, hozzáillesztünk egy barna tésztát és a továbbiakban felváltva megkenünk 1 - 1 , sárga és barna tésztát és mindig az előzőekhez illesztjük, tehát egy barna után egy sárga következik felváltva. Ebből a mennyiségből két rúd lesz.
- A kakaóport, a cukorral és a vízzel felfőzünk, majd a tűzről levéve kikeverjük 10 dkg fagyos vajjal, és bevonjuk vele az őzgerinceket. Ezután hűtőbe tesszük, és a tálalásig ott is hagyjuk. Csokival is bevonhatjuk.
- Szeletelés úgy történik, hogy ferdén vágjuk fel, mert csak így lesz csíkos. Érdemes fogyasztás előtt egy nappal elkészíteni. |