Karamellás szelet
Kati /saját/ 2011.11.10. 23:56
Nagyon finom sütemény, mivel előre el lehet késziteni, én általában ünnepi alkalomra szoktam késziteni.
Hozzávalók : Tészta : 40 dkg liszt, 10 dkg cukor, 10 dkg zsir, 1 cs szalagáré, 1 db tojás, 1/2 dl tej,
A hozzávalókat összegyúrjuk és folpakba csomagolva hidegre tesszük, mivel kicsit ragacsos a tésztája és nehéz vele dolgozni. Majd öt részre osztjuk, és liszezett zománcos tepsi hátán lapokat sütűnk belőlle, pár perc alatt, vigyázzunk, mert könnyen megég. A sütés után megkeményednek a lapok, de ez nem baj, mert a krémtől fognak megpuhulni.
Krém : 37,5 dkg cukor, 3 dl főzőtt fekete kávé, 7,5 dl tej, 2 cs vaniliás cukor, 2 cs vaniliás pudingpor, 15 dkg vaj
A cukrot karamellizáljuk, majd felengedjük a kávéval és felolvasztjuk benne, ezútán hagyjuk hülni. A tejet felforraljuk, 2 evk cukorral és 2 cs vaniliás cukorral. Mikor a fekete kávé kihült hozzákeverjük a 2 cs vaniliás pudingot, majd ezt a masszát a forró tejbe öntjük és lassú tüzőn kevergetve besüritjük. Ezután levesszük a tűzről és belekeverjük a vajat, majd hülni hagyjuk, és végül megtöltjük a lapokat a krémmel . Végül fóliával lefejük és hidegre tesszük, a krémtől megpuhulnak a lapok. Tálalásnál porcukorral megszórjuk.
|