Receptek : Sütőtökös kakaós csíkós kalács |
Sütőtökös kakaós csíkós kalács
Katharosz módra 2013.11.16. 20:22

Ismét egy finomság ami sütőtökkel készült. Akár reggelihez, uzsonnához kiváló, egy finom kávé vagy kakaó mellé.
Hozzávalók: - 50 dkg finomliszt, 10 dkg rétesliszt, 2 dl tej, kb1 dl tejszín, 2,5 dkg élesztő, 3 púpozott evk cukor, 1 kk só, 5 dkg margarin, 1 db tojássárgája, 15 dkg sütőtök / sült /,
Továbbá: + 3 evk liszt a sütőtökös részhez, 2 evk kakaópor + 2 evk tejszín a kakaós részhez., 2 evk olaj, 2 dkg margarin, kevés tej az átgőzöléshez.
Készítése: - A langyos tejben 1 evk cukorral felfuttatjuk az élesztőt.
- Tésztát dagasztunk a kétféle liszttel, az élesztős tejjel, fél dl tejszínnel, tojássárgájával, a puha margarinnal, sóval, a maradék cukorral.
- Ketté osztjuk a tésztát, az egyik részbe bele dolgozzuk a sütőtököt és a 3 evk lisztet.
- A másik részbe a 2 evk kakaóport és 2 evk tejszínt jól el dolgozunk.
- Duplájára kelesztjük kb 1 óra.
- Két db püspökkenyér formát olajjal kikenünk.
- Mindkét tésztát egyforma méretű téglalappá nyújtjuk.
- A sütőtökös tésztát lekenjük tejszínnel, befedjük a kakaós lappal, nyújtófával kicsit egymásra simítjuk, feltekerjük, mint a bejglit.
- Középen ketté vágjuk, betesszük a formákba és meleg helyen további 45 percig kelesztjük.
- Ezután lekenjük olvasztott margarinnal, néhány helyen hústűvel meg szurkáljuk.
- Sütés 170 fokra előmelegített légkeveréses sütőben kb 30 percig.
- A sütőből kivéve lekenjük tejjel, és kb 10 percre konyharuhával letakarjuk.
- Ezután rácsra borítjuk és hűlni hagyjuk.
Forrás: Nosalty
|