| 		
		 
 Dióalagút
Katharosz módra  2014.09.28. 17:52 
 
 Régóta kipróbálásra várt ez a habkönnyű finom sütemény, ünnepi alkalomra is kiváló!  
Hozzávalók:  Piskóta: 4 tojás, 8 dkg cukor, 6 dkg finomliszt, 6 dkg darált dió, csípet só, késhegynyi sütőpor. 
Töltelék: 15 dkg dió, 4 dl tej, 2 tojás,1 csomag vaníliás pudingpor, 14 dkg cukor, 0.5 dl rum, 4 dl tejszín, 2 dkg zselatinpor. 
Díszítéshez: 2 dl tejszín, 5 dkg étcsokoládé, dió. 
Készítése:  Piskóta: a tojások sárgáját a cukor egyharmadával habosra keverjük, a tojások fehérjét a maradék cukorral és egy csípet sóval kemény habbá verjük. 
- A darált diót, lisztet és a sütőport összeforgatjuk. 
- A kétféle habot óvatosan egybeforgatjuk, közben adagokban a diós lisztet is hozzáadjuk, majd egy sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk. 
- Sütés 180 fokon kb 15-20 percig. 
- Egy őzgerinc formát folpackkal kibélelünk. 
- A kihűlt piskótából levágjuk az őzgerinc méretét amivel majd kibéleljük a formát, és egy széles csíkot ezzel fedjük, majd be. 
- Töltelék: a diót száraz serpenyőbe megpirítjuk, majd megdaráljuk. 
- Simára keverjük a tojásokat a cukorral, pudingporral és a tejjel, ezután folyamatos keverés mellett sűrűre főzzük. 
- A tűzről levéve belekeverjük a diót és a rumot, hűlni hagyjuk. 
- A tejszínt kemény habbá verjük, a zselatint 1 dl hideg vízben áztatjuk majd feloldjuk. 
- Ezután a diós krémbe forgatjuk és egy rövid időre betesszük a mélyhűtőbe, amikor kezd kötni óvatosan beleforgatjuk a felvert tejszínhabot. 
- Ezután megtöltjük a tésztával bélelt őzgerincet, tetejét beborítjuk a piskóta csíkkal, ráhajtjuk a folpackkot és hidegre tesszük, a krémből pár kanálnyit tegyünk el a díszítéshez. 
- A felezett dió darabokat olvadt csokiba mártjuk és dermedni hagyjuk. 
- A tejszínt kemény habbá verjük, vaníliás cukorral ízesítjük. 
- Az őzgerincet egy tálcára borítjuk, bekenjük a diós krémmel, majd tejszínnel és dióval díszítjük. 
Forrás: egy régi süteményes könyvem. 
Tesiméret: 35 x 37 cm 
 |