| 		
		 
 Burgonyapelyhes zsemle
Katharosz  2025.03.03. 22:10 
	HOZZÁVALÓK 
	- 50 dkg finomliszt   
	- 1 evk síkér   
	- 4 evk burgonya pehely   
	- 2 tk só 
	- 1 tk cukor   
	- 1 evk libazsír  
	- 2,5 dkg élesztő   
	- 125 ml langyos tej  ,  
	- 2 dl langyos víz, szűk   
	ELKÉSZÍTÉSE  
	- Felfuttatjuk az élesztőt a langyos cukros tejben. 
	-  Az átszitált lisztez adjuk a sót, burgonyapelyhet átforgatjuk, majd hozzáadjuk a langyos de szűk 2 dl vizet, az élesztős tejet és a zsírt, villával kicsit átforgatjuk, majd a dagasztógéppel sima tésztává dolgozzuk.  
	-  Ha nagyon lágy lenne a tészta akkor kevés lisztet adjunk hozzá.   
	-  Ezután letakarva duplájára kelesztjük kb. 45-50 perc alatt. 
	-  Ha megkelt a tészta kilenc részre osztjuk és zsemléket formázunk belőle.. 
	-  A megformázott zsemléket egy sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk egymástól kicsit távolabb, tetejét egy pengével bevágjuk, majd letakarva 25-30 percig kelesztjük..  
	-  Közben a sütőt előmelegítjük 190 fokra, a megkelt zsemléket vízzel lespricceljük majd kb 20-25 perc alatt aranyszínűre sütjük.  
	- Ha kisült rácsra téve hűlni hagyjuk. 
	- Forrás: net 
 |