| 
 Finom, ízletes könnyű leves. Hozzávalók:  5-6 db csirkeszány vagy egy kisebb csirkemell, 2 - 2 db sárga és fehérrépa, 1 db karalábé, egy cikk zeller,10 dkg zöldborsó, 1 cs petrezselyem, 1 száll zellerlevél, 2 dl natur joghurt, 1 evk simaliszt, só, bors, olaj, 1 leves kocka, fél citrom. - Levesbetéthez: 1 db tojás, 6 dkg búzadara, 3 dkg vaj, só. Készítése:  A tisztított zöldségeket kisebb hasábokra vágjuk, a petrezselymet és a zelletzöldet finomra aprítjuk. A csirkeszárnyat ketté vágjuk / ha csirkemellet használunk felkockázzuk /. - Egy fazékban olajat hevitünk, rárakjuk a húst és kevergetve kissé megpirítjuk, hozzáadjuk a zöldségeket, a felaprított zöldet és tovább kevergetjük., néhány percig. Ezután felöntjük vízzel, sózzuk, borsozzuk, belemorzsoljuk a leveskockát, lefedjük, és puhára főzzük, de közben a zöldborsot is hozzáadjuk. - A joghurtot elkeverjük a liszttel, majd egy kevés lével, a kész leveshez adjuk, kiforraljuk, ha szükséges után ízesitjük, kevés citromlével pikánsá tesszük. - Közben elkészítjük a grízgombócot, a hozzávalókat kikeverjük, kb 15 percig pihentetjük. Vízes kézzel kisebb gombócokat rakunk forrásba lévő  vízbe, és megfőzzük, kb 20-30 perc. Akkor jó ha a félbevágott gombóc közepe is átfőtt. A kész levest ezzel tálaljuk. |