Hókifli
Katharosz módra 2011.09.28. 00:12
Ez egy nagyon régi jól bevált apró sütemény, igazi porhanyós, omlós a tésztája és sokszor készítem.
Hozzávalók : 50 dkg rétesliszt, 15 dkg zsír vagy 20 dkg margarin, 1 dl tejföl, 2 evk.cukor, 2 dkg élesztő, 1 dl tej, csipet só.
Elkészités : az élsztőt felfuttatjuk a langyos cukros tejben.
- Közben a lisztet elmorzsoljuk a zsiradékkal, hozzáadjuk a csipet sót, a tejfölt, az élesztős tejet és összeállítjuk a tésztát. 1 órát pihentetjük vagy másnapig hüvősre tesszük.
- Lisztezett felületen kb 3 mm vékonyra nyújtjuk és 6 cm átmérőjű pogácsa szaggatóval korongokat szúrunk a tésztából, majd oválisra nyújtjuk.
- Ezután ráhelyezzük a tölteléket, feltekerjük, jól összenyomjuk a széleket és kifli alakúra formáljuk.
- .Mérsékelt tűznél rózsaszinűre sütjük . Majd még melegen vaniliás porcukorba forgatjuk .
Töltelék - bármilyen jó bele, én sűrű szilvalekvárral és gesztenyepürével szoktam tölteni.
- A gesztenyét vaníliás cukorral és egy kevés folyékony habtejszínnel szoktam ízesíteni.
|