Túrós batyu
Kati /saját/ 2011.10.10. 23:38

.
Hozzávalók
Tészta :
- 70 dkg liszt
- kb. 3.5 dl langyos tej,
- 2,5 dkg élesztő
- 10 dkg olvasztott vaj
- 2 db tojássárgája
- 4 evk cukor
- 1 mk só
Töltelék:
- 50 dkg tehéntúró
- 5-6 evk cukor
- 5 dkg mazsola
- 2 cs.vaníliás cukor
- 2 dl tej
- 2 db tojás
- 1 evk simaliszt
- reszelt citromhéj
Készítés:
- 1.5 dl langyos cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt.
- Közben átszitáljuk a lisztet, elkeverjük benne a sót, majd hozzáadjuk a tojások sárgáját, az élesztős tejet, bedagasztjuk a többi tejjet amit apránként adagolunk hozzá, szükség szerint.
- A végén beledolgozzuk az olvasztott langyos vajat is.
- Ezután letakarjuk és meleg helyen kétszer kelesztjük.
- A megkelt tésztát vajas gyúrólapon kb 3mm vastagra nyújtjuk és 12 x 12 cm-es négyzetekre vágjuk.
- Megtöltjük túróval, a sarkokat kettesével összefogva, batyut formálunk.
- Sütőlapra helyezzük, hagyjuk kellni kb 20 percig.
- Lekenjük tejfölös tojással.
- Sütés kb 180 fokra előmelegített sütőben kb 15-20 percig.
Töltelék:
- Elkeverjük a tejet, a tojások sárgáját és a lisztet.
- Folytonos kevervés mellett sűrűre főzzük,közben hozzáadjuk a kétféle cukrot és a mazsolát.
- A tűzről levéve hűlni hagyjuk, majd belekeverjük az áttört túrót végül beleforgatjuk a keményre vert tojáshabot.
- Ez a töltelék rétesbe is nagyon finom.
|