Burgonyafánk
ahogy én készítem 2011.12.03. 23:54

Mártásos húsok mellé köretnek ajánlom.
Hozzávalók : 20 dkg burgonya, 12 dkg finomliszt,1 tojássárgája, 2 dkg élesztő, 3 evk tej, 3 dkg vaj, só, olaj.
Készités : A burgonyát meghámozzuk, kockára vágjuk, és sós vízben megfőzzük. Leszűrjük, burgonyanyanyomóval összetörjük. Az élsztőt langyos, cukros tejben megfuttatjuk. A lisztet összegyúrjuk a tojással, a puha vajjal, és az élsztős folyadékkal. Végül összedolgozzuk a főtt burgonyával és a sóval. Letakarva meleg helyen 1 órát kelesztjük. A tésztát lisztezett deszkára helyezzük, 2 cm vastagra kinyújtjuk, majd 3 cm- es átmérőjű korongokat szaggatunk belőle. A korongokat bő olajban kisütjük, de egyszerre csak néhány darabot teszünk a serpenyőbe, mert sülés közben a fánkok megnőnek. Papirtörlőre szedjük, hogy a felesleges zsiradékot lecsepegtessük.
|