Répatorta
Kati /saját/ 2012.01.07. 00:03
Nagyon finom, zamatos sütemény, érdemes kipróbálni.
Hozzávalók: Tészta: 30 dkg cukor, 6 tojás, 2 cs. vaniliás cukor, csipet só, 2 dl tejszín, 20 dkg vaj, 45 dkg sárgarépa, 20 dkg darált dió, 5 dkg cukrozott narancshéj, 30 dkg finomliszt, 1 cs. sütőpor, forma kikenéséhez vaj.
Tetejére: 2 evk. porcukor, 1 evk. méz, 3 dkg vaj, 3 dl tejszín, 1 kiskanál zselatinpor, 1 kisebb sárgarépa, csipet cukor, plussz a tejszínbe ízlés szerint.
Készités: A cukrot a tojásokkal meg a vaniliás cukorral habosra keverjük, megsózzuk, a tejszínt meg az olvasztott vajat belecsorgatjuk. A sárgarépát megtisztítjuk, finomra reszeljük, és a dióval meg a finomra vágott narancshéjjal elkeverjük, majd a tojásos masszához adjuk. A lisztet a sütőporral összeforgatjuk, és az előzőekbe dolgozzuk. Egy 23 centi átmérőjű tortaformát kivajazunk, beleönjük a masszát, tetjét elsimitjuk. Előmelegitett sütőben, a közepesnél kisebb lánggal 170 fokon, légkeveréses sütőben 155 fokon - kb. 90 percig sütjük, majd megvárjuk amíg kíhűl. A tetjére szánt porcukrot a mézzel meg a vajjal kevergetve fölolvasztjuk, és a torta tetjére kenjük. Rövid ideig dermesztjük. Közben a tejszínt kemény habbá verjük, cukorral ízesitjük, fél dl vízben föloldott zselatint csorgatunk bele, és a torta tetjére kenjük. Hűtőszekrénybe téve megvárjuk amig megköt. A répát megtisztitjuk, hosszában vékonyan felszeleteljük, majd hosszú vékony csíkokra vágjuk. Cukros vízben 2 percig főzzük, leszűrjük és a torta tetejére szórjuk.
|