Gyömbéres sütőtökleves
Katharosz módra 2012.01.10. 22:46

Nagyon finom és rengeteg vitamint tartalmaz, igazi lélek melengető ez a leves.
Hozzávalók: - 50 dkg sütőtök, 1 közepes sárgarépa, egy kisebb vöröshagyma, 3 evk. olaj, 1 húsleveskocka, csipetnyi cukor, őrölt fehér bors, egy kis darab reszelt gyömbér / vagy egy mk. őrölt /, 2 evk. sütőtökmag, só, 2 evk citromlé, késhegynyi Cayenne bors, 1 dl tejszín.
Készités:- A sütőtököt meghámozzuk, magját kikaparjuk, és a húsát kis kockákra vágjuk.
- A sárgarépát meg a hagymát megtisztítjuk, majd fölaprítjuk, és a tökkel együtt az olajon megfuttatjuk, 7dl vizet öntünk rá és belemorzsoljuk a leveskockát.
- Megcukrozzuk, borsozzuk, a gyömbérrel fűszerezzük és felforraljuk. Utána lefedve kis lángon 25 percig főzzük.
- Közben a tökmagot a sütőben meg pirítjuk, aztán meghámozzuk.
- A levest turmixoljuk, átszűrjük, majd újra a tűzre tesszük, egy kevés vízzel a krémleves sűrűségűre hígítjuk / ízlés szerint / és 6-8 percig főzzük.
- Utána sózzuk, citromlével ízesítjük, Cayenne borssal fűszerezzük, végül a tűzről lehúzva belekeverjük a tejszínt. Tálaláskor a tetejét pirított tökmaggal megszórjuk.
|