Párizsi-krémes golyó
Kati /saját/ 2012.01.23. 23:18

A krémtől nagyon finom ízű golyókat kapunk, megéri a fáradságot.
Hozzávalók: Párizsi krém: 2 dl. tejszín, 20 dkg kristálycukor, 25 dkg vaj, 10 dkg kakaópor. Hempergetéshez - kókuszreszelék.
Piskótához: 7 tojás, 7 evk. cukor, 7 evk. finomliszt, a fomához- vaj,liszt.
Készités: Krém - a cukrot a tejszínnel nyílt lángon felforralom, és kb. 7-8 percig főzöm.Belekeverem a vajat, erős lángon ismét felforralom, és a forrástól számitva 5-6 percig főzöm. Ekkor leveszem a tűzről, és az átszitált kakaóporral simára keverem. A krémet hűtőszekrényben teljes dermedésig hűtöm, majd egészen rövid ideig tartó keveréssel felhabositom. / robotgép/ Ez a krém torták, sütemények , töltéséhez is nagyon finom.
Piskóta: A tojások sárgáját a cukor egyharmadával fehéredésig keverjük. A tojásfehérjét a maradék cukorral kemény habbá verjük. A kétféle tojásos masszát lazán egymásba forgatjuk, közben evőkanalanként a lisztet is hozzáadjuk. Fakanállal dolgozunk, nehogy összetörjön a hab. Sütőpapirral bélelt 23 cm átmérőjű tortaformába tesszük. Fontos, hogy a közepéről a tortakarika széle felé habkártyával fölhúzzuk a masszát, csak igy sül egyenletesen. Előmelegitett sütőben közepesnél kisebb lánggal 170 fokon, légkeveréses 155 fokon kb. 45 percig illetve tűpróbáig sütjük.
A kíhűlt a piskótát szétmorzsoljuk és kisebb adagokban a krémbe dolgozzuk. Ezután kisebb gombócokat formálunk belőlle és kókuszreszelékben megforgatjuk őket, és hídegre tesszük. / tulajdonképpen a piskóta felveszi a krémet és nagyon finom íze lesz tőlle/
|