Fánk
Katharosz 2012.01.26. 23:30
HOZZÁVALÓK:
- 70 dkg liszt fele rétes- fele sima, 3-4 dl tej, fél dl rum, 4 db tojássárgája, 5 dkg élesztő, 2 evk cukor, 1cs. vaníliás cukor, 1 mk só, 8 dkg vaj, 1 narancs reszelt héja, 1liter olaj.
KÉSZÍTÉSE:
- A tejet meglangyosítjuk, majd kb. 1,5 dl cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt.
- Ezután hozzáadjuk a liszthez a többi hozzávalót, a felfuttatott élsztőt, a maradék tejet, de csak fokozatósan adagoljuk amennyit felvesz, végül az olvasztott langyos vajat és beledolgozzuk.
- Ezután letakarva meleg helyen a duplájára kelesztjük, majd kissé átgyúrjuk és mégegyszer kelesztjük.
- Olajos gyúrólapra borítjuk kb 2 cm vastagságúra ellapítjuk és 5 cm-s pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk, kicsit pihentetjük.
- Közben az olajat megmelegítjük, de vigyázzunk ne legyen túl forró, mert akkor a fánk külseje megég, belül pedig nyers marad.
- A leeső tészta darabokkal ellenőrízhetjük az olaj hőfokát.
- Sütésnél az egyik oldalán egy kis mélyedést csinálunk az ujjunkkal ez lesz az alja, az első oldal sütésénél lefedjük az edényt, kb 1,5 percig, majd kitakarjuk és fedő nélkül sütjük a másik oldalát szintén kb. 1,5 percig.
- Papírtörlőre rakjuk, hogy a felesleges zsíradékot felszívja. Lekvárral és porcukorral tálaljuk, de hídegen kikeverhető vaniliás pudinggal is nagyon finom.
Fontos, hogy az alapanyagok szobahőmérsékletűek legyenek!
|