Forgácsfánk
Kati /saját/ 2012.01.27. 23:42

Gyorsan elkészithető, nagyon finom csemege.
Hozzávalók: 35 dkg liszt, 5 tojássárgája, 1 egész tojás, 1 evk. tejfől, 1 púpozott evk porcukor, 1 evk rum, 1 evk citromlé.1 citrom reszelt héja, csipet só, olaj a sütéshez, lekvár és porcukor a tálaláshoz.
Készités: A tojássárgáját, az egész tojást, a tejfőlt, a rumot, a citrolét, citromhéjat és a sót kikeverjük. Beleszitáljuk a lisztet, és jól összegyúrjuk. Két cipót formálunk belőle, olvasztott zsirral enyhén megkenjük őket, és fél óráig pihentetjük.
Ezután lisztezett gyúródeszkán késfok vékonyságúra nyújtjuk a tésztát. Villával megszurkáljuk, és derelyevágóval 10 cm hosszú és 4-5 cm széles csíkokat készitünk belőle, a közepüket kissé bevájuk. Ezen a nyíláson a tészta egyik sarkát áthúzzuk.
Csak akkor kezdjük sütni, amikor az összes tésztát előkészitettük. A 2-3 ujjnyi, forró olajba egyszerre csak néhány tésztát tegyünk, hogy tudjon nővekedni. Amikor pirulni kezd mérsékeljük a hőt., és megforditjuk a fánkokat. Ha kész papirtörlőre szedjük, hogy a felesleges zsiradékot felzsívja róla. Tálalás: vaniliás porcukorral megszórva, és baracklevárral.
|