Somlói galuska
Kati /saját/ 2012.02.02. 21:37

Ez egy régi kevenc nálunk, igaz egy kicsit macerás az elkészitése, de mindenképpen megéri kipróbálni, mert a végeredmény csodás lesz.
Hozzávalók: Tészta - 8 tojás, 20 dkg cukor, 20 dkg finmliszt, 4 dkg darált dió, 2 dkg kakaópor. Sziruphoz: 3 dl víz, 15 dkg cukor, 10 dkg mazsola, 1 citrom reszelt héja. Krémhez: 4 tojás, 10 dkg cukor, 1 cs vaniliás cukor, 2,5 csomag vaniliás pudingpor / 10 dkg / főzni való, 1 liter tej. Ízesitéshez: fél dl rum. Szóráshoz: 6 dkg darált dió, 6 dkg kakaópor. Öntethez: 15 dkg étcsokoládé, 1,5 dl víz, 5 dkg cukor, 1 dl rum. Tejszínhab.
Készités: A tésztához a tojások sárgáját a cukor egyharmadával fehéredésig keverjük. A tojásfehérjét a maradék cukorral kemény habbá verjük. A két habot lazán egymásba forgatjuk, miközben apránként a lisztet is hozzáadjuk. A masszát három részre osztjuk, az egyikbe a diót, a másikba a kakaót keverjük / de csak óvatósan /, a harmadikat fehéren hagyjuk. A háromféle tésztát külön - külön sütőpapírral bélelt, közepes nagyságú tepsibe simítjuk, és előmelegitett sütőben közepes lánggal 180 fokon, légkeveréses sütőben 165 fokon 15 - 18 percig sütjük. / vigyázzunk nehogy kiszáradjon /. A sziruphoz a vízet a cukorral fölforraljuk, és beleszórjuk a mazsolát. A tűzről levéve a citromhéjjal ízesitjük.
A krémhez a tojássárgáját a cukorral, a vaniliás cukorral, a pudingporral, 1 dl hideg tejjel simára keverjük. A többi tejet fölforraljuk, egy keveset az előzőekhez merünk, majd a tejbe öntjük és habverővel kevergetve 1 - 2 percig főzzűk, igy sűrű krém lesz belőle. A tűzről levéve a kemény habbá vert tojásfehérjét is beleforgatjuk.
Összeállitás: A diós piskótalapot egy mélyebb tepsibe fektetjük, és a meleg mazsolás sziruppal meg a rummal meglocsoljuk. A krém egyharmadát rákenjük, darált dióval meghintjük. Erre a kakaós piskótalap kerül, amit a sziruppal meg a rummal meglocsolunk. Egyharmad krémet rákenünk, dióval megszórjuk. A világos piskótalap kerül a tetejére, a maradék sziruppal és rummal meglocsoljuk, a többi krémet rákenjük. Végül kakaóport szitálunk a tetjére, majd hűtőszekrénybe tesszük, hogy az ízek összeérjenek. Az öntethez a csokoládét a cukorral felolvasztjuk a vízben, majd a rummal ízesitjük.
Tálalás: a somlói galuskát kanállal tányérra szaggatjuk, tejszínhabbal diszitjük, végül a csokoládé öntettel meglocsoljuk.
Nagyon kiadós, vendégváráshoz is kitütő !
|