Kocsonya
Kati /saját/ 2012.02.06. 00:30

Ezt az elkészitési módot még kezdő háziasszony koromban a " JÓ ANYÁMTÓL " tanultam.
Hozzávalók: 1 kisebb csülők, 3 db köröm, 1 - 1 nagyobb sárga és fehérrépa, 2 nagy fej vöröshagyma, 2 fej fokhagyma, 1 evk szemesbors, 2 evk só, egy kb. 6 literes fazék.
Készitése: a csülköt és a körmöket ha szükséges borotvával szörtelenitsük, ezután alaposan mossuk meg, a zölségeket maghámozzuk, a vöröshagymáról csak a külső héját szedjük le, a fokhagymát szintén egészben hagyhatjuk csak az egyik oldalán egy kicsit levágjuk. Ezután mindent belerakunk a fazékba, felöntjük hideg vízzel, felforraljuk, és a keletkező habját leszedjük, fűszerezzük - só, bors. Lefedjük és nagyon kis hőfokon kb. 8 órán át főzzük. Ha kellő ideig főzzük csak akkor fog megdermedni. Ezután levesszük a tűzről, kiszedjük az alapanyagokat és hűlni hagyjuk. Ha kicsit már lehűlt a lé, akkor óvatosan leszedjük a tetjéről a zsirt. Ezután mélytányérokba ízlés szerint elosztjuk a kicsontozott köröm és csülők darabokat. / figyeljünk, mert a körömben egész apró csontdarabok is vannak, nehogy benne maradjon /. Ha kész egy szűrőn át rámerjük a levet, csak nyugodtan merjük jól tele, mert a dermedés alatt kicsit összehúzodik. Ezután hidegre tesszük dermedni.
A főzéssel nagyon vigyázzunk, hogy ne zubogjon, mert ha zavaros lesz az nem a legszebb látvány !!!
|