Vitaminos zsemlék
Katharosz módra 2012.02.24. 00:07

Nagyon finom, zamatos zsömléket kapunk, napokig elál, és persze emellett még egészséges is!
Hozzávalók: 2,5 dl tej, 2,5 dkg élesztő, 1 kiskanál só, 1 evk méz, 1 közepes sárgarépa, 1/2 dl zabkorpa, 1 dl teljes kiőrlésű rozsliszt, 5 dl finomliszt, 1 dl zab vagy rozspehely, 5 dkg vaj, nyújtáshoz liszt.
Készitése: A tejet meglangyositjuk, az élesztőt belemorzsoljuk, megsózzuk, a mézet meg a reszelt sárgarépát hozzáadjuk, majd az összes lisztet meg a zabpelyhet és bedagasztjuk. A végefelé az olvasztott vajat is beledolgozzuk. Letakarva, langyos helyen 30 - 40 percig kelesztjük. A tészta kissé ragacsos, de ilyennek kell lennie.
Ha megkelt, lisztezett gyúrólapra boritjuk, könnyedén rúddá sodorjuk, majd 10 egyenlő részre vágjuk. Mindegyiket finoman átgyúrjuk, s egyúttal zsemle alakúra formáljuk.
Sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk, vízes ecsettel lekenjük, langyos helyen kb. 45 percig kelesztjük, majd előmelegitett sütőben, nagy lánggal 220 fokon, légkeveréses 200 fokon kb. 15 percig sütjük.
A kenyérsütőgépben dagasztottam be.
|