Tarkedli
Katharosz módra 2012.02.25. 19:51
Ez egy nagyon régi kedvenc nálunk, Apósom révén ismertem meg, Ő sütötte mindig, de mióta nincs köztünk én folytatom a családi hagyományt.
Hozzávalók: 60 dkg liszt, 4 dkg élesztő, 5 tojássárgája, 3 tojásfehérje habbá verve, kb.7,5 dl langyos tej, 3 evk cukor, 1 cs. vaniliáscukor, csipet só, olaj a sütéshez, porcukor és lekvár a tálaláshoz.
Készitése: A lisztet egy nagyobb tálba tesszük, közepébe mélyedést készítünk,, ebbe öntünk 2 dl langyos tejet, belemorzsoljuk az élsztőt, hozzáadunk 2 evk. cukrot, és hagyjuk kissé megkelni.
- Majd hozzáadjuk a tojások sárgáját, a sót, és a maradék cukros tejet fokozatósan adagolva, egy robotgép segítségével jól kidolgozzuk.
- Egy egész gyenge lágy tésztát kapunk, letakarjuk és 3/4 órán át kelesztjük. Ezután óvatosan hozzákeverjük a tojások felvert habját, és még néhány percig újrakelesztjük.
- Sütés tarkedli sütőben, kevés olajat melegitünk, egy kisebb merőkanállal adagojuk bele a masszát, és nem túl gyorsan sütjük, hogy a közepe is átsüljön, mindkét oldalát megsütjük. Papírtöllőre szedjük., a felesleges zsiradékot leitatjuk .
- Majd lekvárral megkenve kettőt összeborítunk és porcukorral megszórva tálaljuk.
|