Burgonyatorta
2012.03.01. 21:50

Nagyon finom, ki nem találná senki még kóstolás után sem, hogy az alapja egy egyszerű zöldség a BURGONYA.
Hozzávalók: tészta: 4 db tojás, 25 dkg porcukor, 25 dkg főtt áttört burgonya/ tisztán mérve/, 3 - 3 evk. finomlszt, és zsemlemorzsa, fél csomag sütőpor. Diszitéshez jégcukor, tálalához cukrozott tejszínhab.
Krémhez: 10 - 10 dkg margarin és porcukor, 25 dkg főtt áttört burgonya tisztán mérve, 4 dkg keserű kakaópor, 2 evk rum, 1 cs. vaniliáscukor.
Formához: 3 dkg vaj, 1 púpozott evk. finomliszt.
Készitése: a tojások sárgáját a porcukorral habosra keverjük / elektromos habverő/. Először a főtt áttört burgonyát, majd a lisztet és a zsemlemorzsával elkevert sütőport adjuk hozzá. A tojások fehérjét kemény habbá verjük és óvatosan beleforgatjuk a masszába. Egy 24 cm átmérőjű szív alakú formát / vagy kerek / , kivajazunk , liszttel megszórjuk, és belesimitjuk a masszát.
Sütés előmelegitett sütőben közepes lánggal 180 fokon, légkeveréses 160 fokon kb. 30 percig. Ezután hűlni hagyjuk.
Krém: a margarint a porcukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a burgonyát, kakaóport, rumot, vaniliáscukrot és összedolgozzuk.
A kihűlt tésztát félbevágjuk, a krémmel megtöltjük, és kívül is körbekenjük vele. Néhány órára behűtjük, hogy az ízek összeérjenek. Tálalás előtt diszithetjük jégcukorral, jól mutat rajta. Tejszínhabbal tálaljuk.
Jótanács: a krumplitól finom, gyenge állagú tésztát kapunk, ezért az összeállitásnál óvatósan bánjunk vele.
|