Fekete - erdői meggytorta
ahogy én készitem 2012.03.03. 19:17
Ez egy régóta bevált finomság nálunk.
Hozzávalók: Piskótához: 7 tojás, 7 evk cukor, 6 evk finomliszt,1 evk kakaópor, kikenéshez- vaj, liszt, sütőpapír.
Meggykrém: 6 dl meggylé a befőtt leve, 2 cs vaníliás pudingpor főzni való, 12 dkg cukor, 40 dkg lecsepegtetett meggybefőtt.
Tejszínes krém: 1 púpozott evk. zselatinpor, 6 dl tejszín, 3 cs vaníliás cukor, 1 evk. cukor, 1 dl víz.
Diszítéshez: 8 dkg reszelt étcsokoládé, 4 dl tejszín,1 csomag habfixáló, 2 cs. vaníliás cukor, 1 evk porcukor, 16 szép szem meggybefőtt.
Készitése: Piskóta: A tojások sárgáját a cukor egyharmadával fehéredésig keverjük. A tojásfehérjét a maradék cukorral kemény habbá verjük.
- A kétféle tojásos masszát lazán egymásba forgatjuk, közben evőkanalanként hozzáadjuk a lisztes, kakaós, sütőporos keveréket is.
- Fakanállal dolgozunk, nehogy összetörjön a hab. Sütőpapírral bélelt 23 cm átmérőjű tortaformába tesszük.
- Fontos, hogy a közepéről a tortakarika széle felé habkártyával fölhúzzuk a masszát, csak így sül egyenletesen.
- Előmelegitett sütőben közepesnél kisebb lánggal 180 fokon, légkeveréses 155 fokon kb. 45 percig illetve tűpróbáig sütjük.
- A piskótát lapjában 3 részre vágjuk.
- A meggylevet a pudingporral meg a cukorral kevergetve sűrű krémmé főzzük, és a tűzről lehúzva hozzáadjuk a kimagozott meggyet.
- A zselatint 1 dl hideg vízbe áztatjuk, majd addig melegítjük, amíg föloldódik benne. Kissé hűlni hagyjuk.
- A tejszínt a cukorral kemény habbá verjük, a zselatint belecsorgatjuk, és a torta töltéséhez fogunk.
- Ehhez az egyik lapot megkenjük a meggykrémmel, majd a hab felét rásimítjuk, ráhelyezzük a második lapot, ismét meggyes krém és hab következik., végül befedjük a harmadik lappal.
- Ezután hűtőszekrényben legalább egy éjszakán át dermesztjük.
- A díszítéshez felverjük a tejszínt a cukorral és a habfixálóval.
- Utána a torta oldalát és a tetejét körbekenjük a felvert cukrozott tejszínnel, habrózsákkal és meggyel díszítjük.
- Oldalára csokoládéforgácsot tapasztunk.
|