Orosz krémtorta
ahogy én készitem 2012.03.03. 20:53

Ez egy családi kevenc.
Hozzávalók: Piskótához: 7 tojás, 7 evk cukor, 7 evk finomliszt., 1 késhegynyi sütőpor, kikenéshez vaj, liszt, sütőpapír.
Krémhez: 10 dkg mazsola, 1 csomag vaníliás pudingpor, 4 dl tej, 4 púpozott evk. cukor, fél dl rum, 4 dl tejszín, 2 cs vaníliás cukor, 1 púpozott evk. zselatinpor.
Díszítéshez: 3 dl tejszín, 1 evk porcukor, 2 csomag vaníliás cukor, 1 csomag habfixáló, színes gyümölcsök.
Oldalára: 10 dkg durvára darált mandula vagy dió.
Készítése: Piskóta: A tojások sárgáját a cukor egyharmadával fehéredésig keverjük.
- A tojásfehérjét a maradék cukorral kemény habbá verjük. A kétféle tojásos masszát lazán egymásba forgatjuk, közben evőkanalanként a lisztet is hozzáadjuk.
- Fakanállal dolgozunk, nehogy összetörjön a hab. Sütőpapírral bélelt 23 cm átmérőjű tortaformába tesszük. Fontos, hogy a közepéről a tortakarika széle felé habkártyával fölhúzzuk a masszát, csak így sül egyenletesen.
- Előmelegített sütőben közepesnél kisebb lánggal 170 fokon, légkeveréses 155 fokon kb. 45 percig illetve tűpróbáig sütjük.
Krém: a mazsolát kb. 1 dl vízben fölforraljuk, majd leszűrjük és lecsöpögtetjük.
- A pudingport a tejjel meg a cukorral kis lángon vagy víz gőzön, folyamatos keverés mellett sűrű krémmé főzzük.
- A tűzről levéve beleszórjuk a mazsolát, a rummal ízesítjük és megvárjuk amíg kihűl.
- A tejszínt kemény habbá verjük. A zselatint 1 dl hideg vízbe áztatjuk, majd addig melegítjük, amíg átlátszóvá válik. Kissé hűlni hagyjuk, de mielőtt megdermedne, 2-3 evk. tejszínhabbal elkeverjük.
- Utána óvatosan a tejszínhabba forgatjuk a főzött vaníliakrémmel együtt.
- A piskótát lapjában három egyelő részre vágjuk és az alsót egy papírral körben kibélelt tortakarikába fektetjük , a papír magasabb legyen a karika pereménél.
- A krémből egy keveset félreteszünk a tetejére.
- Ezután a maradék krém felét rásimítjuk a piskótára, erre újabb tortalap és a maradék krém következik, végül befedjük a harmadik lappal és rákenjük a félretett krémet.
- Hűtőbe tesszük egy éjszakára, hogy megdermedjen és az ízek összeérjenek.
Díszítés: fölverjük a tejszínt a kétféle cukorral és a habfixálóval.
- Egy keveset a torta oldalára és tetejére kenünk, a többit habzsákba tesszük és feldíszítjük.
- Az oldalára nyomkodjuk a diót, tetejét gyümölccsel díszítjük. Rövid ideig hűtőben dermesztjük.
Tipp: mielőtt nekikezdenék a tejszín felverésének a tálat amiben felverem a mélyhűtőben jól lehűtőm, és persze a tejszín is hűtött legyen, így könnyebb felverni.
|