Palócleves
ahogy én készitem 2012.03.09. 23:05
Finom, egytálételnek is beillő leves.
Hozzávalók: 1/2 kg sertéshús szaftósabb része / pl. lapocka, vagy diója, - eredetileg birkából készitik /, 1 fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 1 db zöldpaprika, 2 db paradicsom, 2 db babérlevél, 1 evk pirospaprika, só, bors, tárkony, pirosarany, ételízesitőpor, zsir vagy olaj, 1/2 kg zöldbab, 2 db sárgarépa, 1 db fehérrépa., 1,5 dl tejföl, 1 dl tejszín, pár csepp citromlé.
Készitése: pörkölt alapot készitünk: az apróra vágott kissé megsózott hagymát a zsiradékon megpirítjuk, hozzáadjuk a kockára vágott húst és kevergetve fehéredésig pirítjuk, megszórjuk a pirospaprikával, átforgatjuk, rádobjuk az apró kockára vágott hámozott paradicsomot, és a szintén kockára vágott zöldpaprikát., a zúzott fokhagymát, végül fűszerezzük- só, bors, pirosarany, ételízesitőpor, az egészet átforgatjuk, felönjük annyi vízzel ami bőven ellepi.
- Ha a hús félig megpuhult, hozzáadjuk az apróra vágott zöldbabot, a karikára vágott zöldségeket, felönjük vízzel, hozzáadjuk a babérlevelet, a tárkonyt ízlés szerint, és ha szükséges után ízesitjük, készre főzzük.
- Közben a tejfölt és a tejszínt elkeverjük, majd a levesből egy merőkanálnyit hozzáadva hőkiegyenlitést végzünk, elkeverjük és a leveshez adjuk, kiforraljuk, végül ízlés szerint pár csepp citrommal beállitjuk az ízét.
|