Magyaros zöldbableves
Kati /saját/ 2012.03.09. 23:08

Nagyon finom ízletes leves.
Hozzávalók: 3 db sárgarépa, 2 db fehérrépa, 50 dkg zöldbab / fagyasztott is lehet /, 3-4 gerezd zúzott fohagyma, 1 csapott tk. só, fél kiskanál csípős paprikakrém, 3 evk olaj, 1 evk finomliszt, 1 csapott kiskanál pirospaprika, ételízesitőpor / leveskocka /, kevés ecet, 4 db tojás, 1 - 1 dl tejföl és tejszín.
Készitése: a leveshez való zöldségeket megtisztítjuk majd felkarikázzuk. Fazékba tesszünk egy kevés olajat és a kétféle répát kicsit átforgatjuk rajta, majd 2- 3 perc után rádobjuk a zöldbabot is és azzal is átforgatjuk. Ezután felötjük kb 1,5 liter vízzel, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, füszerzzük : sóval, paprikakrémmel, és ételízesítővel ízlés szerint, majd felforraljuk, és lefedve puhára főzzük.
- Közben elkészitjük a rántást a 3 evk olajból és 1 evk lisztből, a tűzről lehúzzuk és mgszórjuk a pirospaprikával, kicsit hűlni hagyjuk, ha kihűlt 2 dl hideg vízzel kikeverjük, majd a forró levesből egy merőkanálnyival simára keverjük. Végül a leveshez adva jól kiforraljuk.
- A tejszínt és a tejfölt elkeverjük egy kevés levessel, majd ezzel dúsitjuk a levesünket., ha szükséges utánna fűszerezzük.
- Éppen csak gyöngyözve forró ecetes vízben kifőzzük a tojásokat, óvatosan egyesével beleöntjük őket és egy kanál segítségével megigazgatjuk, 3 percig főzzűk. Ha kész ezzel tálaljuk a levest.
|