Szabolcsi töltött káposzta
ahogy én készitem 2012.03.19. 22:40

Finom, ízletes egytálétel.
Hozzávalók :- két kis fej fejeskáposzta / kb. 1,70 dkg /, 80 dkg sertés darált hús / pulykacomb is lehet /, 15 dkg füstőlt szalonna, 2 nagy fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 3 marék rizs, só, bors, pirospaprika, 2 db babérlevél, kapor, 1 db tojás,1/2 liter sűritett paradicsom / papir dobozos /, 1 leves kocka, zsir vagy olaj, tejföl.
Készitése:- Egy fazékban vizet forralunk, belerakjuk a káposztákat és megabáljuk, egyesével leszedjük a szükséges mennyiségű leveleket. A többit vékony csíkokra szeleteljük.
- Egy nagy fazékban megdinszteljük az egyik fej finomra vágott hagymát, 5 dkg kockára vágott szalonnával, ha kész a tűről lehúzva pirospaprikával megszórjuk, elkeverjük, rádobjuk a felszeletelt káposztát, és átforgatjuk.
- A másik fej hagymát szintén megdinszteljük, a zúzott fokhagymával együtt, majd pirospaprikával megszórjuk, és a darált hússal elkeverjük. Hozzáadjuk a tojást, rizst / gyors rizs is lehet /, a 10 dkg darált szalonnát, sózzuk, borsozzuk, de a sóval vigyázzunk, mert a szalonna is sós.
- Az apró leveleket megtöltjük, és a káposzta tetejére rakosgatjuk. A sűrített paradicsomot felhígítjuk annyi vízzel, hogy az jól ellepje majd a káposztát és felöntjük vele. Hozzáadjuk a leveskockát, babérlevelet, és a finomra vágott kaprot. Lefedve lassú tűzőn készre főzzük, mire megfő elpárolog a leve, de azért egy kicsi maradjon rajta, ne legyen teljesen száraz.
- Tejföllel tálaljuk.
|