Csavart epres-túróstorta
ahogy én készitem 2012.04.09. 21:36
Nagyon finom és mutatós torta.
Hozzávalók: 4 db tojás, csipet só, 18 dkg kristálycukor + 1 evk , 1 cs. vaníliás cukor, 10 dkg liszt, 2 csapott teáskanál sütőpor, 8 dkg étkezési keményítő, 35 dkg eperlekvár, 18 g zselatin, 80 dkg tehéntúró, 1 citrom reszelt héja, 2 evk citromlé, 4 dl tejszín, kb 35 dkg eper.
Készitése: A tojások fehérjét 4 evk hideg vízzel és a sóval kemény habbá verjük. Közben beleszórunk 10 dkg cukrot és 1 cs. vaníliás cukrot. Egyenként hozzáadjuk a tojássárgákat, majd beleszitáljuk a keményitővel és a sütőporral elkevert lisztet. Sütőpapirral bélelt 35 x 40 cm-es tepsibe simítjuk és előmelegitett sütőben 200 fokon kb. 10 percig sütjük. Nedves konyharuhára borítjuk, és a sütőpapirt lehúzzuk róla. Kikevert eperlekvárral a még forró piskótát megkenjük, és hűlni hagyjuk.
- A zselatint hideg vízbe áztatjuk. 60 dkg túrót kikeverünk 8 dkg cukorral, a citromlével, és a reszelt citromhéjjal. A zselatint közepes hőfokon feloldjuk, 3 evk túrómasszát belekeverünk és hozzáadjuk a többi túróhoz. Közben 2 dl tejszínt kemény habbá verünk és a túrós krémbe forgatjuk. A krémmel megkenjük a piskótát és dermedésig hidegre tesszük.
- Ezután hat kb 6 cm-es széles csíkra vágjuk. 1 csíkot felcsavarunk, és egy tortatál közepére állitjuk. A többi csíkot köré tekerjük. A torta köré karimát pattintunk, és legalább 7 órára hidegre tesszük.
- A 2 dl tejszínből kemény habot verünk, és a maradék túróval és cukorral elkeverjük. Ezután a dermedt tortát körbe kenjük, tetejét felszeletelt eperrel diszítjuk.
|