Receptek : Ciorba de perisoare / Erdélyi psecialitás / |
Ciorba de perisoare / Erdélyi psecialitás /
Katharosz módra 2012.05.01. 01:07

Az Erdélyben többféle csorba is létezik, kellemesen savanykás ízű pikáns leves.
Hozzávalók: 4 db sárgarépa, 2 db fehérrépa, fél-fél karalábé és zellergumó, 4-5 evk olaj, maréknyi rizs, 40 dkg darált sertéshús, 1 tojás, só, 1 mk őrölt fekete bors, fél kiskanál pirospaprika, 1 cs petrezselyem, 2 szál lestyán / 1 kiskanál szárított /, ételízesítőpor, 1 citrom leve, 1 csipetnyi cukor.
Készitése: a kétféle tisztított répát felkarikázzuk, a zellert és a karalábét kisebb darabokra vágjuk. Egy fazékba olajat hevítünk, rádobjuk a zöldségeket és kevergetve, megfuttatjuk rajta. Felöntjük annyi vízzel, hogy bőven ellepje, felforraljuk, majd lefedve kis lángon 15 percig főzzük.
- A húsgombóc: a darált húst a megmosott rizst, a tojással összedolgozzuk, sózzuk, borsozzuk, pirospaprikával fűszerezzük, 5 - 10 percre félre tesszük, apró gombócokat formálunk és a leveshez adjuk. és továbbra is kis lángon 30 percig főzzük, közben finomra vágott petrezselyemmel és ételízesítővel ízesítjük.
- Végül hozzáadjuk a citromlevet, cukrot, és a finomra vágott lestyánt is és kb tíz perc alatt készre főzzük. A hőt elzárjuk alatta és lefedve hagyjuk kb fél óráig, hogy az ízek összeérjenek.
- Érdemes előző napon elkészíteni, mert úgy még finomabb.
- Az eredeti receptben ciberét használnak a savanyításhoz. Ezt a receptet egy régi újságban találtam, és érdemes, volt kipróbálni, mert nagyon finom.
|